Κόσμος Κυριακή 19/03/2023, 15:22
ΚΟΣΜΟΣ

Μπιλ Γκέιτς: Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που του έδωσε ο Μπάφετ

Μπιλ Γκέιτς: Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που του έδωσε ο Μπάφετ

Ακόμη και η τεχνητή νοημοσύνη έχει να μάθει από τον Μπιλ Γκέιτς.

Όταν ο συνιδρυτής της Microsoft κάθισε για μια συνέντευξη με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ τον περασμένο μήνα, και οι δύο απάντησαν σε ερωτήσεις που δημιουργήθηκαν από ένα chatbot τεχνητής νοημοσύνης τύπου ChatGPT.

Το ρομπότ ρώτησε τον Γκέιτς για τις καλύτερες συμβουλές που έχει λάβει ποτέ και πώς αυτές επηρέασαν τη ζωή του. Σε απάντηση, ο 67χρονος ανέφερε μερικά λόγια που είχε πει ο επί χρόνια φίλος και δισεκατομμυριούχος συνάδελφός του Γουόρεν Μπάφετ για το θέμα της φιλίας.

«Ο Γουόρεν Μπάφετ είχε αναφέρει ότι τελικά αυτό που έχει σημασία είναι το πώς πραγματικά σε σκέφτονται οι φίλοι και πόσο ισχυρές είναι αυτές οι φιλίες», είπε ο ο Γκέιτς.

Ο Γκέιτς και ο Μπάφετ είναι φίλοι για περισσότερες από τρεις δεκαετίες. Τα κοινά τους ενδιαφέροντα ξεπερνούν τον πλούτο τους: Οι δύο φίλοι συνίδρυσαν το The Giving Pledge, το οποίο ενθαρρύνει τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη να δωρίσουν τουλάχιστον το ήμισυ της περιουσίας τους σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Ο Γκέιτς έχει αναφέρει στο παρελθόν τα μαθήματα που πήρε από τον 92χρονο Μπάφετ, από τις επενδύσεις μέχρι τη διαχείριση χρόνου. Βάζει σταθερά τις συμβουλές του Μπάφετ για τη φιλία στην κορυφή αυτής της λίστας.

«Έμαθα πολλά πράγματα από τον Γουόρεν τα τελευταία 25 χρόνια, αλλά ίσως το πιο σημαντικό πράγμα είναι τι σημαίνει φιλία», έγραψε ο Γκέιτς σε μια ανάρτηση στο blog του 2016.

«Αν και διατηρεί ένα ταραχώδες πρόγραμμα, ο Γουόρεν βρίσκει ακόμα χρόνο για να καλλιεργήσει φιλίες όπως λίγοι άλλοι άνθρωποι που γνωρίζω. Σηκώνει το τηλέφωνο και τηλεφωνεί για να πει ένα γεια. Στέλνει τακτικά άρθρα που έχει διαβάσει και πιστεύει ότι… θα βρω ενδιαφέροντα», σημειώνει ο Γκέιτς. 

Ο Μπάφετ μιλάει συχνά για τη σημασία του να επιλέγεις καλούς φίλους και να είσαι καλός φίλος. Αυτό σημαίνει να συναναστρέφεστε «με ανθρώπους που είναι καλύτεροι από τον εαυτό σας», ώστε να μπορείτε να μάθετε από αυτούς και να εμπνευστείτε από αυτούς, είπε σε μια ομιλία του 2017 με τον Γκέιτς στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. «Θα κινηθείτε προς την κατεύθυνση των ανθρώπων με τους οποίους συναναστρέφεστε».

Ο Γκέιτς συμφώνησε: «Κάποιοι φίλοι βγάζουν ό,τι καλύτερο έχεις μέσα σου και επομένως είναι καλό να επενδύσεις σε αυτές τις φιλίες».

Οι ισχυρές και ουσιαστικές φιλίες μπορεί να είναι πολύ σημαντικές για την επιτυχία της σταδιοδρομίας σας, συμπεριλαμβανομένης μίας μεγάλης ώθησης στην αυτοεκτίμηση και αύξησης των ψυχικών αντοχών, σύμφωνα με έρευνα. Η διατήρηση καλών φίλων κατά τη διάρκεια της ζωής σας σας κάνει επίσης πιο ευτυχισμένους και λιγότερο αγχωμένους, βελτιώνοντας την υγεία και την ευημερία σας, σύμφωνα με την Mayo Clinic.

Ο Γκέιτς και ο Μπάφετ έχουν συνολική καθαρή περιουσία 220 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκτιμά το Bloomberg, αλλά φαίνεται να συμφωνούν ότι η ευτυχία που προέρχεται από μόνιμες φιλίες είναι πραγματικό σημάδι επιτυχίας.

«Όταν φτάσετε στην ηλικία μου, θα μετρήσετε πραγματικά την επιτυχία σας στη ζωή με το πόσοι από τους ανθρώπους που θέλετε να αγαπήσετε πραγματικά σας αγαπούν», είπε ο Μπάφετ σε μια ομιλία του το 2001 στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια.

«Γνωρίζω ανθρώπους που έχουν πολλά χρήματα αλλά κανένας στον κόσμο δεν τους αγαπά. Αν φτάσεις στην ηλικία μου στη ζωή και κανένας δεν σε σκέφτεται καλά, δεν με νοιάζει πόσο μεγάλος είναι ο τραπεζικός σου λογαριασμός – η ζωή σου είναι καταστροφή. Αυτό είναι το απόλυτο τεστ για το πώς έχεις ζήσει τη ζωή σου».

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από το CNBC

 

Διαβάστε επίσης:

Η έρευνα 85 ετών του Ηarvard κατέληξε: Έτσι θα γίνουμε πιο ευτυχισμένοι

Ο δισεκατομμυριούχος Γουόρεν Μπάφετ μένει στο σπίτι που αγόρασε για 31.500 δολάρια το 1958

Τα αγριόχορτα και τα λουλούδια: Ο ειλικρινής Warren Buffett μοιράζεται το μυστικό της επιτυχίας του

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News