Business & Finance Σάββατο 25/02/2023, 18:42
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα αγριόχορτα και τα λουλούδια: Ο ειλικρινής Warren Buffett μοιράζεται το μυστικό της επιτυχίας του

Τα αγριόχορτα και τα λουλούδια: Ο ειλικρινής Warren Buffett μοιράζεται το μυστικό της επιτυχίας του

Ο Warren Buffett θεωρείται ένας από τους καλύτερους επενδυτές όλων των εποχών, για αυτό και η ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους της Berkshire Hathaway συγκεντρώνει πάντα μεγάλο ενδιαφέρον. Στις 144 σελίδες της φετινής επιστολής, ο «σοφός της Όμαχα» ανέλυσε, μεταξύ άλλων, το μυστικό της επιτυχίας του. Προσγειωμένος, όπως πάντα, ήταν αιφνιδιαστικά ειλικρινής.

«Τα ικανοποιητικά μας αποτελέσματα έχουν υπάρξει το προϊόν μιας ντουζίνας περίπου πραγματικά καλών αποφάσεων. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου μία κάθε πέντε χρόνια», έγραψε.

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής αναφέρθηκε στα ποσοστά που έχει αγοράσει η Berkshire Hathaway στις Coca-Cola και American Express, που αποτελούν σημαντικό κομμάτι του ύψους 300 δισ. δολαρίων χαρτοφυλακίου μετοχών της.

Η εταιρεία του Buffett είχε επενδύσει αρχικά 1,3 δισ. δολάρια στην Coca-Cola, με τη θέση αυτή να αξίζει 25 δισ. δολάρια στα τέλη του 2022.

Επίσης είχε επενδύσει 1,3 δισ. δολάρια στην American Express, με αυτή την επένδυση να αξίζει στα τέλη του 2022, περίπου 22 δισ. δολάρια.

Επιπλέον, η Berkshire έλαβε 704 εκατ. δολάρια σε μερίσματα από την Coca-Cola πέρυσι και άλλα 302 εκατ. δολάρια από την American Express.

Ωστόσο, ο Buffett εξήγησε ότι στα σχεδόν 60 χρόνια που βρίσκεται στο τιμόνι της Berkshire, οι περισσότερες από τις επενδύσεις του έχουν υπάρξει στην καλύτερη περίπτωση μέτριες. Και κάποια λάθη του αντισταθμίστηκαν «από πολύ μεγάλες δόσεις τύχης», όπως είπε.

«Το μάθημα για τους επενδυτές: Τα αγριόχορτα δεν έχουν τόση σημασία καθώς τα λουλούδια ανθίζουν», εξήγησε. «Με τον καιρό, χρειάζονται μόνο μερικά κερδοφόρα στοιχήματα για να κάνεις θαύματα. Και ναι, βοηθάει εάν ξεκινήσεις (να επενδύεις) νωρίς και ζήσεις μέχρι τουλάχιστον τα 90 σου».

Σημειώνεται ότι στα τέλη του 2022 η Berkshire είχε 130 δισ. δολάρια στα ταμεία της, ενώ παρά τη μείωση των λειτουργικών κερδών της κατά 14%, στα 6,7 δισ. δολάρια το τέταρτο τρίμηνο, η εταιρεία έκλεισε το έτος με αποτελέσματα-ρεκόρ, στα 30,8 δισ. δολάρια.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Διάβασε το «1.000 τρόποι για να βγάλετε 1.000 δολάρια» – Έβγαλε 100 δισ. δολάρια

Το επενδυτικό τρικ του Μπάφετ που μπορούν να μάθουν και τα παιδιά του Δημοτικού

Γουόρεν Μπάφετ: Οι τέσσερις λέξεις που φέρνουν την πραγματική ευτυχία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News