Business & Finance Παρασκευή 20/05/2022, 21:44
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η συμβουλή του Μπάφετ: Τι να κάνετε όταν «πέφτουν» τα χρηματιστήρια

Η συμβουλή του Μπάφετ: Τι να κάνετε όταν «πέφτουν» τα χρηματιστήρια

Διάχυτη είναι η αναστάτωση στις διεθνείς αγορές και ενόσω οι επενδυτές αναρωτιούνται πώς θα πρέπει να φερθούν, ο Σοφός της Ομάχα προσφέρει την εξής συμβουλή: μην πανικοβάλλεστε.

«Θα έλεγα στους επενδυτές να μην παρακολουθούν στενά την αγορά», δήλωσε ο Γουόρεν Μπάφετ στο CNBC το 2016 σε μία περίοδο μεγάλων διακυμάνσεων στην αγορά.

Ο ίδιος εξάλλου είχε τονίσει ότι οι επενδυτές που ποντάρουν σε «καλές εταιρείες» θα δουν αποτελέσματα σε 10, 20 ή και 30 χρόνια. Αντιθέτως, τόνισε «εάν προσπαθούν να αγοράσουν και να πουλούν μετοχές, δεν θα έχουν πολύ καλά αποτελέσματα. Τα χρήματα βγαίνουν από τις επενδύσεις σε καλές εταιρείες για μεγάλη χρονική περίοδο. Αυτό πρέπει να κάνει ο κόσμος με τις μετοχές».

Πολλοί ειδικοί, συμπεριλαμβανομένου του Μπάφετ, προτείνουν επίσης τις επενδύσεις στα λεγόμενα index funds, τα οποία διαφοροποιούνται αυτομάτως και διασπείρονται σε κάθε μετοχή εντός ενός δείκτη.

Αντίστοιχη στρατηγική του λεγόμενου «buy and hold» έχει προτείνει και ο Τζακ Μπογκλ, ο θρυλικός επενδυτής που πέθανε το 2019. «Μην αφήσετε αυτές τις αλλαγές στην αγορά, ακόμη και τις μεγάλες, να σας αλλάξουν γνώμη και ποτέ, ποτέ, ποτέ να μην είστε εντός ή εκτός της αγοράς. Πάντοτε να είστε σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο», είχε τονίσει στο CNBC.

Εξάλλου, οι επενδυτές που ρευστοποιούν τα περιουσιακά τους στοιχεία όταν πέφτουν οι αγορές, ενδέχεται να χαλάσουν τα μακροπρόθεσμα σχέδιά τους, σηλώνει ο Sean Pearson, σύμβουλος της εταιρείας Ameriprise Financial. Συνολικά, οι παράγοντες της αγοράς φαίνεται να συμφωνούν ότι οι αιφνίδιες αντιδράσεις των επενδυτών κατά τις περιόδους μεγάλων διακυμάνσεων επιφυλάσσουν περισσότερα προβλήματα και προτείνουν να περιμένει κανείς μέχρι να «περάσει η μπόρα».

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Σε bear market και επισήμως ο S&P 500

Dow Jones: Στο πιο παρατεταμένο καθοδικό σερί εδώ και έναν αιώνα

Το επενδυτικό τρικ του Μπάφετ που μπορούν να μάθουν και τα παιδιά του Δημοτικού

H απλή συμβουλή καριέρας του δρ. Φάουτσι στους νέους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News