Κόσμος Κυριακή 16/10/2022, 20:53
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates δεσμεύτηκε να δώσει 1,2 δισ. δολ. για την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας

Το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates δεσμεύτηκε να δώσει 1,2 δισ. δολ. για την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας

Το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates δήλωσε την Κυριακή ότι θα δεσμεύσει 1,2 δισ. δολ. για να στηρίξει τις προσπάθειες για τον τερματισμό όλων των μορφών πολιομυελίτιδας παγκοσμίως.

Η πολιομυελίτιδα είναι μια εξαιρετικά μολυσματική ασθένεια που μεταδίδεται κυρίως μέσω μόλυνσης από περιττώματα, και οδηγεί σε θάνατο ή παράλυση χιλιάδες παιδιά κάθε χρόνο. Αν και δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία, τρεις ενέσεις του εμβολίου παρέχουν σχεδόν 100% ανοσία.

Οι κυβερνήσεις και τα ιδρύματα στοχεύουν να τερματίσουν την πολιομυελίτιδα στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν, τις δύο τελευταίες χώρες όπου ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί.

«Τα τελευταία βήματα για την εξάλειψη είναι μακράν τα πιο δύσκολα. Όμως το ίδρυμά μας παραμένει αφιερωμένο σε ένα μέλλον χωρίς πολιομυελίτιδα και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα το δούμε σύντομα», δήλωσε ο Mark Suzman, Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates. που διευθύνεται από τον συνιδρυτή της Microsoft Corp, Bill Gates και την πρώην σύζυγό του Melinda French Gates.

Τον περασμένο μήνα, ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας (PAHO) δήλωσε ότι η Βραζιλία, η Δομινικανή Δημοκρατία, η Αϊτή και το Περού διατρέχουν πολύ υψηλό κίνδυνο για νέο ξέσπασμα της πολιομυελίτιδας. Η πολιτεία της Νέας Υόρκης επιταχύνει τις προσπάθειες εμβολιασμού των κατοίκων μετά τον εντοπισμό του ιού σε δείγματα λυμάτων. Κρούσματα εντοπίστηκαν επίσης στο Λονδίνο και την Ιερουσαλήμ.

Τον Μάρτιο, ένας ανώτερος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε ότι ο κόσμος βρίσκεται σε μια «επικίνδυνη καμπή» στον αγώνα κατά ασθενειών όπως η πολιομυελίτιδα, μετά από ένα ξέσπασμα στο Μαλάουι.

Η ανακοίνωση ήρθε ενόψει μιας σημαντικής εκδήλωσης που θα συνδιοργανωθεί από τη Γερμανία και την Παγκόσμια Πρωτοβουλία Εξάλειψης της Πυελίτιδας (GPEI) στις 18 Οκτωβρίου. Το Ίδρυμα Gates αποτελεί μέρος του GPEI, ενός μεγάλου έργου μεταξύ κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών. Το ίδρυμα έχει συνεισφέρει σχεδόν 5 δισ. δολ. στο GPEI.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News