Κόσμος Τετάρτη 12/01/2022, 21:24
ΚΟΣΜΟΣ

Γκέιτς: Η Όμικρον σήμανε την αρχή του τέλους για την πανδημία

Γκέιτς: Η Όμικρον σήμανε την αρχή του τέλους για την πανδημία

Από τη στιγμή που αναχαιτιστεί αυτό το κύμα του κορωνοϊού, μπορούμε να αναμένουμε πολύ λιγότερα κρούσματα μέχρι το τέλος του 2022, προέβλεψε ο Μπιλ Γκέιτς μέσω Twitter. Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι με το που συμβεί αυτό, η Covid θα αντιμετωπίζεται κατά πάσα πιθανότητα σαν την εποχική γρίπη.

Ο συνιδριτής της Microsoft και φιλάνθρωπος, έχει επιδείξει μεγάλο ενδιαφέρον και έχει διοχετεύσει μεγάλες επενδύσεις προς τις επιστήμες της υγείας. Επίσης, έχει αναφερθεί επανειλημμένως στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τις τελευταίες του προβλέψεις έχει επιβεβαιώσει και μία σειρά επιστημόνων και ερευνών που αφήνουν να εννοηθεί ότι η Όμικρον και η τρέχουσα έξαρση σε ολόκληρο τον πλανήτη είναι η «αρχή του τέλους» της πανδημίας. Κανείς δεν προβλέπει βέβαια ότι ο ιός θα εξαφανιστεί, αλλά θα γίνει ενδημικός.

Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη μελέτη από ομάδα στη Νότιο Αφρική, που υπήρξε το επίκεντρο της μετάλλαξης Όμικρον, σαφής ένδειξη προς αυτή την κατεύθυνση είναι το γεγονός ότι αποκλίνει ο αριθμός των κρουσμάτων από τον αντίστοιχο αριθμό θανάτων και διασωληνωμένων.

Ανοσία

Όσον αφορά το σενάριο να καταστεί ενδημικός ο ιός, ο Γκέιτς σχολίασε ότι «η Όμικρον θα δημιουργήσει μεγάλη ανοσία, τουλάχιστον για το επόμενο έτος». Το χρονικό σημείο που έδωσε σε ανάρτησή του ο Γκέιτς είναι σημαντικό καθώς, εάν ένα μεγάλο μέρος του κόσμου επιτύχει κάποιο επίπεδο ταυτόχρονης ανοσίας, είτε από νόσηση είτε από εμβολιασμό, τότε η μετάδοση ενδέχεται να επιβραδυνθεί για ακρετά μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να γίνει ο ιός ενδημικός.

Στο πλαίσιο ερωτοαπαντήσεων με την Devi Sridhar, καθηγήτρια δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, ο Γκέιτς δήλωσε επίσης ότι η εμφάνιση μίας ακόμη πιο μεταδοτικής μετάλλαξης δεν είναι πολύ πιθανή. «Αλλά έχουμε εκπλαγεί πολλύ κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας», τόνισε ο ίδιος.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Έρευνα: Η Όμικρον αναγγέλλει το τέλος της πανδημίας

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος στόχος του Μπιλ Γκέιτς για το 2022;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News