Business & Finance Τετάρτη 26/04/2023, 13:22
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Peter Lynch: Το μεγάλο λάθος του θρύλου της Wall Street – Ποια επένδυση μετανιώνει

Peter Lynch: Το μεγάλο λάθος του θρύλου της Wall Street – Ποια επένδυση μετανιώνει

Ο Peter Lynch είναι ένας θρύλος της Wall Street και ένας από τους καλύτερους επενδυτές που έχουν περάσει από τον κόσμο των χρηματιστηρίων. Ως ο διαχειριστής του Magellan Fund της Fidelity από το 1977 έως το 1990, έβγαλε ετησιοποιημένες αποδόσεις 29,2%, οι οποίες ήταν σταθερά υπερδιπλάσιες του S&P 500. Σε αυτά τα 13 χρόνια, κατάφερε να αυξήσει τα κεφάλαια υπό διαχείριση του Magellan από τα 20 εκατ. δολάρια στα 14 δισ. δολάρια.

Όμως ακόμα και ένας τόσο επιτυχημένος επενδυτής μετανιώνει για κινήσεις που έκανε. Ή μάλλον για κινήσεις που δεν έκανε, καθώς όπως αποκάλυψε ο Lynch μιλώντας στο CNBC, αυτό που μετανιώνει περισσότερο είναι ότι δεν αγόρασε την Apple, αφού έτσι έχασε την εκρηκτική ανάπτυξη της εταιρείας.

«Δεν ήταν και τόσο δύσκολο να καταλάβεις την Apple. Θέλω να πω, πόσο ανόητος ήμουν;», είπε ο Lynch στο CNBC. Η εταιρεία «έχει ωραίο ισολογισμό. Έπρεπε να είχα μελετήσει την Apple. Δεν είναι μία πολύπλοκη εταιρεία».

Peter Lynch: Το μεγάλο λάθος του θρύλου της Wall Street – Ποια επένδυση μετανιώνει-1

Μάλιστα, ο Lynch θυμάται ότι η κόρη του είχε αγοράσει ένα iPod αντί 250 δολαρίων τότε και εκείνος είχε παρατηρήσει ότι η Apple είχε μεγάλο περιθώριο κέρδους σε αυτό το προϊόν. Και όμως, δεν αγόρασε τη μετοχή της.

Αντίθετα, όπως παραδέχθηκε ο 79χρονος επενδυτής, ο Warren Buffett είδε τις προοπτικές της Apple και τις εκμεταλλεύτηκε. Παρότι ο «σοφός της Όμαχα» δεν συνηθίζει εδώ και δεκαετίες να επενδύει σε τεχνολογικές μετοχές και σε εταιρείες τις οποίες δεν καταλαβαίνει, εντούτοις αγόρασε μετοχές της Apple το 2016 και την έκανε τη μεγαλύτερη θέση στο χαρτοφυλάκιό του.

Αυτή αποδείχθηκε μια από τις καλύτερες επενδύσεις της καριέρας του, καθώς ο Buffett έβγαλε πάνω από 100 δισ. δολάρια σε λογιστικά κέρδη σε μερικά χρόνια.

Πέραν της Apple, ο Lynch μετανιώνει, επίσης, που δεν αγόρασε τη μετοχή του γίγαντα των τσιπ Nvidia. Η εταιρεία είναι αυτή τη στιγμή μία από εκείνες που ωφελούνται σημαντικά από τη στροφή στην τεχνητή νοημοσύνη.

Peter Lynch: Το μεγάλο λάθος του θρύλου της Wall Street – Ποια επένδυση μετανιώνει-2

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Ο άνθρωπος που κλότσησε τα δισεκατομμύρια της Apple: Το έχει μετανιώσει;

Αυτό είναι το πιο σπάνιο προϊόν της Apple – Δεν μπορείτε να το αγοράσετε

16 χρόνια μετά: iPhone πρώτης γενιάς πουλήθηκε για 63.000 δολάρια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News