Business & Finance Δευτέρα 1/05/2023, 21:46
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Η FDIC αλλάζει το ομοσπονδιακό σύστημα ασφάλισης τραπεζικών καταθέσεων

ΗΠΑ: Η FDIC αλλάζει το ομοσπονδιακό σύστημα ασφάλισης τραπεζικών καταθέσεων

Η Ομοσπονδιακή Τραπεζική Ρυθμιστική Αρχή των ΗΠΑ παρουσίασε τη Δευτέρα μια σειρά επιλογών για τη μεταρρύθμιση του ομοσπονδιακού συστήματος ασφάλισης καταθέσεων και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η σημαντική αύξηση του εγγυητικού μηχανισμού για τους τραπεζικούς λογαριασμούς που χρησιμοποιούνται για επιχειρηματικούς σκοπούς είναι η πιο ελπιδοφόρα.

Στον απόηχο των αστραπιαίων τραπεζικών χρεοκοπιών του Μαρτίου, η επέκταση της κάλυψης των λογαριασμών που χρησιμοποιούνται για την πληρωμή μισθοδοσίας, τιμολογίων και άλλων μεγάλων επιχειρηματικών συναλλαγών έχει αναδειχθεί ως η προτιμώμενη οδός της Federal Deposit Insurance Corp για την εξισορρόπηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της προστασίας των καταθετών, σε σχέση με το κόστος της.

Προκειμένου να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε αλλαγή στο κυβερνητικό σύστημα προστασίας των καταθέσεων, το οποίο έχει παραμείνει σε μεγάλο βαθμό ανέπαφο από την έναρξη λειτουργίας του κατά τη Μεγάλη Ύφεση στη δεκαετία του 1930, το Κογκρέσο θα πρέπει να συντάξει ένα νέο καταστατικό που θα περιγράφει ποιοι τύποι λογαριασμών θα λαμβάνουν οποιαδήποτε πρόσθετη κάλυψη, δήλωσαν αξιωματούχοι του FDIC κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Η έκθεση των 76 σελίδων εξέτασε επίσης την υποστήριξη όλων των λογαριασμών ανεξαρτήτως ποσού, μια επιλογή που θα έκανε τα περισσότερα για την πρόληψη των τραπεζικών καταθέσεων, σύμφωνα με την έκθεση, αλλά θα είχε επίσης σημαντικές επιπτώσεις στις δυσλειτουργίες της αγοράς και θα μπορούσε να αυξήσει την ανάληψη τραπεζικού κινδύνου.

Η διατήρηση του σημερινού συστήματος, όπου η κάλυψη περιορίζεται σε 250.000 δολάρια ανά άτομο ανά τράπεζα, ήταν η τρίτη επιλογή που εξετάστηκε. Αν και θα επέφερε τις λιγότερες διαταραχές στην αγορά, «αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας» των μεγάλων συγκεντρώσεων ανασφάλιστων καταθέσεων, ανέφερε η έκθεση.

Ο πρόεδρος της FDIC Martin Gruenberg ζήτησε από το προσωπικό να προβεί σε ανάλυση και επανεξέταση των επιλογών για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ασφάλισης καταθέσεων μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank τον Μάρτιο, όταν οι ρυθμιστικές αρχές κατέληξαν να στηρίξουν όλες τις καταθέσεις για να αποτρέψουν τη μετάδοση του τραπεζικού συστήματος.

Οι καταθέσεις στην First Republic Bank, η οποία κατασχέθηκε από τις ρυθμιστικές αρχές τη Δευτέρα και πωλήθηκε στην JPMorgan Chase & Co, δεν απαιτούσε καμία επίσημη κυβερνητική βοήθεια, αν και η FDIC δήλωσε ότι η συναλλαγή θα της κοστίσει 13 δισεκατομμύρια δολάρια, επιπλέον του πλήγματος των 22,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει ήδη δεχτεί από τις χρεοκοπίες της SVB και της Signature Bank.

Το ταμείο ασφάλισης καταθέσεων της FDIC συμβάλλει στην εκπλήρωση της εγγύησης του οργανισμού για τις τραπεζικές καταθέσεις μέχρι 250.000 δολάρια ανά άτομο. Σε περίπτωση πτώχευσης μιας ασφαλισμένης τράπεζας, το FDIC χρησιμοποιεί το ταμείο ασφάλισης καταθέσεων για να εξοφλήσει τους πελάτες που διατηρούσαν λογαριασμούς κάτω από το όριο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Διαβάστε επίσης:

J. Dimon, JPMorgan: Η διάσωση της First Republic και 5 βασικά συμπεράσματα

ΗΠΑ: Η έκθεση της FDIC θα ανοίξει εκ νέου τη συζήτηση για την ασφάλιση των τραπεζικών καταθέσεων

Explainer: Γιατί η First Republic απέτυχε και τι σημαίνει η συμφωνία της JPMorgan

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News