Business & Finance Τρίτη 2/05/2023, 16:11
BUSINESS & FINANCE

Uber: Οι λόγοι που οδήγησαν σε εκτίναξη κερδών

Τα έσοδα της Uber για το τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 29% σε ετήσια βάση, στα 8,83 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των 8,72 δισ.

Uber: Οι λόγοι που οδήγησαν σε εκτίναξη κερδών

Η Uber εξέπληξε ευχάριστα τη Wall Street, καθώς ανακοίνωσε κέρδη που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Όπως έδειξαν τα στοιχεία, οι καταναλωτές συνέχισαν να ξοδεύουν περισσότερο σε μετακίνηση με ταξί και delivery για φαγητό παρά τις αρνητικές οικονομικές συγκυρίες. Συγκεκριμένα, τα έσοδα για το τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 29% σε ετήσια βάση, στα 8,83 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των 8,72 δισ., κυρίως λόγω της αύξησης 72% στο τμήμα της οδικής μεταφοράς.

Η Uber ανέφερε ότι τα προσαρμοσμένα EBITDA έφτασαν στα 761 εκατ. δολάρια -ήταν το υψηλότερο ρεκόρ της ως εισηγμένη εταιρεία, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν 678.6 εκατ. Η Uber αναφέρει θετικό αριθμό από το τρίτο τρίμηνο του οικονομικού έτους 2021.

«Πετύχαμε κερδοφορία ρεκόρ το 1ο τρίμηνο και είμαστε έτοιμοι να επεκτείνουμε ξανά την κερδοφορία το δεύτερο τρίμηνο», δήλωσε ο Chief Financial Officer της Uber, Nelson Chai. H μετοχές εκτινάχθηκε έως και στα 36,40 δολάρια στις προχρηματιστηριακές συναλλαγές, αφού έκλεισαν στα 32,74 δολάρια τη Δευτέρα, ενώ έχει σημειώσει άνοδο 32% μέχρι στιγμής φέτος.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η εταιρεία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο αντιμετωπίζει την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και την αύξηση του πληθωρισμού καλύτερα από το αναμενόμενο, ακόμη και εν μέσω πτώσης των δαπανών στο λιανικό εμπόριο και σε άλλους τομείς. Ξεπέρασε επίσης την ανταγωνιστική της Lyft Inc., η οποία αναθεωρεί τις υπηρεσίες της λόγω υποτονικής ζήτησης και αδύναμων κερδών. Η Lyft πρόκειται να ανακοινώσει τα αποτελέσματά της αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Παρόλο που η εταιρεία είχε λιγότερους από τους αναμενόμενους μηνιαίους ενεργούς χρήστες, οι κρατήσεις ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων ξεπέρασαν τις προβλέψεις – μια ένδειξη ότι οι πελάτες παίρνουν ταξί πιο συχνά. Η αύξηση αποδόθηκε εν μέρει σε χαμηλότερα ναύλα.

Νέα προϊόντα βοήθησαν επίσης να προσελκύσουν οδηγούς και πελάτες στην πλατφόρμα, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Dara Khosrowshahi. Αυτό συνέβαλε στη βελτίωση της κερδοφορίας «ακόμη και όταν οι ανταγωνιστές μας συνεχίζουν να ανταγωνίζονται σε κίνητρα και τιμές», είπε. Η Uber ανακοίνωσε ότι οι ενεργοί οδηγοί αυξήθηκαν κατά 35% σε σύγκριση με πέρυσι, αντικατοπτρίζοντας μια αύξηση άνω του 1 εκατομμυρίου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News