Business & Finance Πέμπτη 30/03/2023, 11:21
ΑΓΟΡΕΣ

Σημαντικά κέρδη σε ΧΑ και ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Έντονα ανοδικά κινούνται σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με ώθηση από το ράλι στη Wall Street

Σημαντικά κέρδη σε ΧΑ και ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Έντονα ανοδικά κινούνται σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με ώθηση από το ράλι στη Wall Street, μετά τα κέρδη – έκπληξη από τον σουηδικό κολοσσό του λιανεμπορίου H&M και καθώς περιορίζονται οι ανησυχίες για προβλήματα στον τραπεζικό τομέα. 

Παράλληλα, σημαντική ανάκαμψη σημειώνεται και στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τον ΓΔ στις 1.042,44 μονάδες και με άνοδο 1,14%, ενώ η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 7,79 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 1,19%, ενώ ο τραπειζικό δείκτης ενισχύεται κατά 2,11%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Alpha Bank (+2,70%), της Coca Cola HBC (+2,51%), των ΕΛΠΕ (+2,50%) και της Ελλάκτωρ (+2,23%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Aegean Airlines (-1,09%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-0,73%) και του ΟΠΑΠ (-0,40%).

Από τους επιμέρους δείκτες, μεγάλη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τροφίμων (+2,41%), του Πετρελαίου (+2,17%). Ανοδικά κινούνται 55 μετοχές, 10 πτωτικά και 13 παραμένουν σταθερές.

Το κλίμα στη Λεωφ. Αθηνών άλλαξε από χθές μετά την έκθεση της Goldman Sachs, η οποία θεωρεί πιθανό το σενάριο να ανακτήσει η ελληνική οικονομία την επενδυτική βαθμίδα στις 21 Απριλίου, κατά την αξιολόγηση της S&P, παρά τις πολιτικές εξελίξεις. Παράλληλα, η Moody’s χαρακτήρισε ανθεκτικό, σε γενικές γραμμές, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στις συνέπειες της νομισματικής σύσφιγξης.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημειώνει άνοδο 0,8% στις 454 μονάδες, ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 0,97% στις 15.478 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 0,87% στις 7.249,2 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει κέρδη 0,37% στις 7.592,4 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,85%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται κατά 1,29%.  

Οι επενδυτές αναμένουν τις ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της ηπείρου, ενώ θα ακολουθήσουν τα στοιχεία για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση την Παρασκευή.

Ήδη ανακοινώθηκε οι τιμές καταναλωτή στην Ισπανία, οι οποίες διαμορφώθηκαν στο 3,3% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο. Ο εναρμονισμός με την ΕΕ πληθωρισμός στην Ισπανία ανήλθε τον Μάρτιο στο 3,1%, καταγράφοντας σημαντική μείωση από το 6% του Φεβρουαρίου και πολύ πιο κάτω από την πρόβλεψη των αναλυτών του Bloomberg για πληθωρισμό 3,7%.

Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός, που δεν υπολογίζει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, διαμορφώθηκε στο 7,5% σε ετήσια βάση, ελαφρώς χαμηλότερα από το 7,6% του Φεβρουαρίου.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Σημαντικά κέρδη με πρωταγωνιστή την τεχνολογία

Moody’s: Ανθεκτικές στη νομισματική σύσφιγξη οι ελληνικές τράπεζες

Goldman Sachs: Βλέπει επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα πριν τις εκλογές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News