Business & Finance Τρίτη 28/03/2023, 12:18
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Αρνητικό γύρισμα μετά την προκήρυξη εκλογών

Στο κόκκινο και με αναιμικό τζίρο το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ χαμηλώνει η ανοδική αντίδραση στις διεθνείς αγορές και ειδικότερα στις τραπεζικές μετοχές

Χρηματιστήριο Αθηνών: Αρνητικό γύρισμα μετά την προκήρυξη εκλογών

Χαμηλώνει η ανοδική αντίδραση στις διεθνείς αγορές, ενώ με πτώση κινείται πλέον το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο διέγραψε τα αρχικά κέρδη αμέσως μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών από τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,09% στις 1.024,38 μονάδες, ενώ αναιμικός είναι για μια ακόμα μέρα ο τζίρος, ο οποίος υπερβαίνει μόλις τα 18 εκατ. Πτώση 0,98% καταγράφει και ο FTSE 25, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,75% στις 742 μονάδες.

Την ίδια ώρα, οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται με ήπια κέρδη, καθώς οι ανησυχίες για τον τραπεζικό κλάδο υποχωρούν μετά τη συμφωνία εξαγοράς της Silicon Valley Bank, ενώ το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται εκ νέου στις εκτιμήσεις των κεντρικών τραπεζών ενάντια στους φόβους μιας πιθανής ύφεσης. Εξάλλου, με άνοδο έκλεισαν και οι ασιατικές αγορές, ενώ μικρά κέρδη καταγράφουν τα futures της Wall Street.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημειώνει άνοδο 0,2% στις 445,61 μονάδες, παρατείνοντας τα κέρδη του για δεύτερη συνεδρίαση μετά τη βουτιά την περασμένη εβδομάδα στις τραπεζικές μετοχές που προκλήθηκε από την κατάρρευση της Credit Suisse και δύο μεσαίων μεγέθους αμερικανικών τραπεζών. Ο γερμανικός DAX 40 σημειώνει κέρδη 0,26% στις 15.166,6 μονάδες, ο CAC 40 ενισχύεται κατά 0,38% στις 7.104,8 μονάδων, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που βρίσκεται στις 7.496,2 μονάδες με +0,33%.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες σημειώνουν άνοδο περίπου 1% ύστερα από κέρδη 1,4% χθες. Η μετοχή της ελβετικής τράπεζας UBS ενισχυόταν, νωρίτερα, κατά 1,55%, ενώ της Credit Suisse κατά 1,66%. H Deutsche Bank, μετά τη βουτιά της Παρασκευής, χτες έκλεισε με άλμα άνω του 6% και αυτή την ώρα κινείται με οριακή πτώση πάνω από 1%.

Οι επενδυτές συνεχίζουν να αναμένουν νομισματική χαλάρωση προς το τέλος του έτους, αλλά δεν συμφωνούν όλοι. Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων στον κόσμο θεωρεί ότι οι αγορές κάνουν λάθος να περιμένουν επικείμενες μειώσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ, ενώ  βλέπει με καλό μάτι τα ομόλογα που συνδέονται με τον πληθωρισμό – τίτλοι που προσφέρουν προστασία από τις αυξανόμενες τιμές.

«Βλέπουμε τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες να απομακρύνονται από την προσέγγιση «ό,τι χρειαστεί», να σταματούν τις αυξήσεις τους και να εισέρχονται σε μια πιο ευαίσθητη που αφορά λιγότερο μια αδυσώπητη μάχη κατά του πληθωρισμού, αλλά θα εξακολουθήσουν να μην μπορούν να μειώσουν τα επιτόκια», εκτιμούν οι αναλυτές στρατηγικής της BlackRock.

moneyreview.gr

Διαβάστε περισσότερα:

Εκλογές στις 21 Μαΐου ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Goldman Sachs: Τι γίνεται με τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών, τα AT1 και το κόστος δανεισμού

BlackRock: Λάθος οι προβλέψεις των αγορών για μειώσεις επιτοκίων φέτος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News