Business & Finance Δευτέρα 27/03/2023, 14:13
ΑΓΟΡΕΣ

Τραπεζικό ράλι ισχυροποιεί την ανάκαμψη σε ΧΑ και ευρωαγορές

σχυροποιείται η ανάκαμψη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, την ώρα που αντίστοιχη αντίδραση βγαίνει και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τραπεζικό ράλι ισχυροποιεί την ανάκαμψη σε ΧΑ και ευρωαγορές

Ισχυροποιείται η ανάκαμψη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να επανέρχεται στα επίπεδα των 1.030 μονάδων, την ώρα που αντίστοιχη αντίδραση βγαίνει και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Μοχλός ανόδου αποτελεί ο τραπεζικός τομέας, ο οποίος στην Ελλάδα καταγράφει άλμα 2,3%, ενώ ισχυρά κέρδη 1,7% καταγράφει ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης, ανακάμπτοντας από το sell-off της Παρασκευής που προκάλεσαν οι φόβοι για την Deutsche Bank εξαιτίας της εκτίναξης των CDS της. Ανοδικά κινούνται και τα futures στη Wall Street, καθώς η προοπτική περαιτέρω στήριξης από τις αμερικανικές αρχές στον τραπεζικό τομέα καθησύχασαν τις ανησυχίες με φόντο τη συμφωνία για αγορά όλων τα δανείων και των καταθέσεων της Silicon Valley Bank (SVB) από τη First Citizens Bank.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο ΧΑ διαμορφωνόταν στις 1.034,38 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,3% με την αξία των συναλλαγών στα 20,63 εκατ. ευρώ. Σχετικά με τις 4 συστημικές τράπεζες, η Alpha Bank ενισχύεται κατά 2,98%, η Πειραιώς κατά 2,6%, η Eurobank κατά 2,02% και η ETE κατά 1,4%. Από τους επιμέρους δείκτες, μεγάλη άνοδο καταγράφει και ο δείκτης της Υγείας (+5,43%).

Η εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Την ίδια ώρα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωνε νωρίτερα άνοδο 1,38%, ο γερμανικός DAX κερδίζει 1,43%, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 1,24%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει κέρδη 1%.

Μάλιστα, οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών έφτασαν να καταγράφουν άλμα 2,8% νωρίτερα, ύστερα από πτώση κατά 3,8% την Παρασκευή. Η αισιοδοξία για τον τραπεζικό κλάδο επανήλθε μετά και της συμφωνία για αγορά όλων τα δανείων και των καταθέσεων της Silicon Valley Bank (SVB) από τη First Citizens Bank.

Δεκαεπτά πρώην υποκαταστήματα της SVB θα ανοίξουν ως υποκαταστήματα First Citizen. Η First Citizen αποκτά περίπου 72 δισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία της SVB με έκπτωση 16,5 δις. δολαρίων και το εκτιμώμενο κόστος της αποτυχίας της SVB στο ταμείο ασφάλισης καταθέσεων της FDIC είναι περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια, ανέφερε o αμερικανικός οργανισμός.

Η μετοχή της ελβετικής τράπεζας UBS, που την περασμένη εβδομάδα απέκτησε την Credit Suisse σε μια συμφωνία διάσωσης, κινείται με άνοδο 0,64%, ενώ παραμένει περίπου 15% χαμηλότερα από τα προ της συμφωνίας επίπεδά της.

Η μετοχή της Credit Suisse ενισχύεται κατά 1,82%.

Ράλι ανάκαμψης για την Deutsche Bank

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αλλαγής του κλίματος είναι η μετοχή της Deutsche Bank που ανακάμπτει δυναμικά, ενώ το κόστος ασφάλισης έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας περιορίζεται τη Δευτέρα, καθώς οι αναλυτές έσπευσαν να διαβεβαιώσουν για τη φερεγγυότητα του μεγαλύτερου τραπεζικού ιδρύματος της Γερμανίας. 

Οι μετοχές καταγράφουν κέρδη άνω του 4%, σημειώνοντας την καλύτερη «επίδοση» του ευρωπαϊκού Stoxx 600 Banks Index, ενώ ισχυρά κέρδη καταγράφουν και οι μετοχές των Commerzbank, Barclays and Banco Santander.

Όπως παρατηρεί το Bloomberg, δεν υπήρχε σαφής λόγος για το sell-off της Παρασκευής, ενώ προφανώς τα hedge funds έστρεψαν την προσοχή τους στην Deutsche Bank στον απόηχο της κατάρρευσης της Credit Suisse και τριών περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Αξιολόγηση εξπρές της ελληνικής οικονομίας – Τα δημοσιονομικά στο επίκεντρο

Τραπεζικές κρίσεις στην εποχή του Twitter: Τίποτα δεν είναι όπως πριν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News