Business & Finance Παρασκευή 24/03/2023, 13:07
ΑΓΟΡΕΣ

Νέοι τραπεζικοί τριγμοί στις αγορές – Βουτιά για την Deutsche Bank

Το σφυροκόπημα να επικεντρώνεται στις τραπεζικές μετοχές - Στο 5% οι απώλειες στον τραπεζικό κλάδο

Νέοι τραπεζικοί τριγμοί στις αγορές – Βουτιά για την Deutsche Bank

Νέες ανησυχίες για το χρηματοπιστωτικό σύστημα ενέσκηψαν στις αγορές με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να καταγράφουν ισχυρές απώλειες, ενώ πτωτικά κινούνται πλέον και τα futures της Wall Street με το σφυροκόπημα να επικεντρώνεται στις τραπεζικές μετοχές.

Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 2,09% στις 1.028,1 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 15,5 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά 2,7%, ενώ βαθιά στο κόκκινο βρίσκεται ο τραπεζικός δείκτης στο -5,1%. Πάνω από 5% χάνουν Eurobank και ΕΤΕ, ενώ ακολουθούν Πειραιώς και Alpha με 4,9% και 4,8% αντίστοιχα. 

Αλλά και στην Ευρώπη, ο δείκτης Stoxx Europe 600 υποχωρεί κατά 1,78% για δεύτερη ημέρα, καθώς ο τραπεζικός δείκτης απώλεσε τα κέρδη που είχε επιτύχει από την αρχή της εβδομάδας. Στους υπόλοιπους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX σημειώνει πτώση 2,08% και υποχωρεί στις 14.893 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 χάνει 2,12% στις 6.986,7 μονάδες, όπως και ο FTSE 100 στην Βρετανία υποχωρεί περίπου κατά 2%, ενώ άνω του 2,5% είναι η πτώση στο Μιλάνο.

Η βουτιά στη μετοχή της Deutsche Bank έφτανε νωρίτερα το 13% στη Φρανκφούρτη, έπειτα από το άλμα των CDS της χθες το βράδυ, καθώς οι ανησυχίες για τη σταθερότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών επιμένουν. Είναι η τρίτη ημέρα πτώσης για τη Deutsche Bank, με τη μετοχή να έχει χάσει πλέον πάνω από το 20% της αξίας της από τις αρχές του μήνα.

Τα CDS της, τα συμβόλαια που ασφαλίζουν έναντι μιας ενδεχόμενης χρεοκοπίας, σημείωσαν άλμα στις 173 μονάδες βάσης το βράδυ της Πέμπτης, από τις 142 μονάδες βάσης την προηγούμενη ημέρα, σύμφωνα με το  CNBC.

Μεγάλη πτώση σημειώθηκε και στα AT1 ομόλογα της Deutsche Bank, τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής αφότου οι κάτοχοι αυτών των τίτλων της Credit Suisse έχασαν το σύνολο των χρημάτων τους, στο πλαίσιο της συμφωνίας με την UBS.

Απώλειες άνω του 5% σημειώνουν και άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως οι Commerzbank, Credit Suisse, Societe Generale και UBS. Οι μετοχές των UBS Group AG και Credit Suisse AG και κατέγραψαν πτώση 6,3% και 6,7%, αντίστοιχα, αφού το Bloomberg News μετέδωσε ότι είναι μεταξύ των τραπεζών που αποτελούν αντικείμενο έρευνας του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης για το εάν επαγγελματίες του χρηματοπιστωτικού κλάδου βοήθησαν Ρώσους ολιγάρχες να διαφύγουν κυρώσεις.

Την ίδια ώρα, στον απόηχο των νέων αυξήσεων επιτοκίων που ανακοινώθηκε την Τετάρτη και την Πέμπτη, δύο αξιωματούχοι της Fed προειδοποίησαν χθες ότι μπορεί να απαιτηθούν υψηλότερα επιτόκια για μεγάλο χρονικό διάστημα, αν και ένας υπεύθυνος χάραξης νομισματικής πολιτικής υπαινίχθηκε ότι το τέλος μπορεί να πλησιάζει.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

DZ Bank: Είναι η Ευρώπη αντιμέτωπη με μια νέα τραπεζική κρίση;

Bloomberg: Υπό έρευνα Credit Suisse και UBS για βοήθεια σε Ρώσους ολιγάρχες

Wall Street: Έντονη μεταβλητότητα με θετικό κλείσιμο

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News