ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αξιολόγηση εξπρές της ελληνικής οικονομίας – Τα δημοσιονομικά στο επίκεντρο 

Αξιολόγηση εξπρές της ελληνικής οικονομίας – Τα δημοσιονομικά στο επίκεντρο 

Mε συνοπτικές διαδικασίες θα πραγματοποιηθεί η τριήμερη δεύτερη αξιολόγηση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής εποπτείας, που εκκινεί σήμερα. Στο επίκεντρο οι εκκρεμότητες της προηγούμενης αξιολόγησης και κυρίως οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες και το πρόγραμμα σταθερότητας που θα πρέπει να καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση έως τα τέλη Απριλίου. 

Αν και βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας τον Απρίλιο θα πρέπει να σταλεί το Σύμφωνο Σταθερότητας είναι σίγουρο πως θα αλλάξει με την νέα κυβέρνηση. Ο πρώτος λόγος, οι νέοι στόχοι θα πρέπει να προσαρμοστούν με βάση το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης και βέβαια ο δεύτερος λόγος είναι ότι από την Ευρώπη δεν έχουν παρθεί οι τελικές αποφάσεις όπου εκεί υπάρχει ακόμη δρόμος.

Από το 2024 παύει να ισχύει η ρήτρα διαφυγής και προστίθεται ένας νέος δείκτης παρακολούθησης για τις χώρες κράτη μέλη αυτών των καθαρών κρατικών δαπανών Αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει σε πλεονάσματα αλλά και να έχει μια κλειδωμένη πορεία δαπανών. Παρόλα αυτά οι συζητήσεις για τους ποσοτικούς δημοσιονομικούς στόχους όπως αναφέρουν και από το Οικονομικό επιτελείο είναι σε πολύ αρχικό στάδιο.

Οι προβλέψεις για την οικονομία

Το πρόγραμμα Σταθερότητας που θα σταλεί θα ενσωματώνει τα νέα στοιχεία για την οικονομία καθώς σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών η ανάπτυξη τοποθετείται στο 2,3% (από 1,8%),η ανεργία να αναμένεται να κλείσει κοντά στο 12% ενώ ο πληθωρισμός φαίνεται πως θα αποκλιμακωθεί πιο γρήγορα. Μάλιστα όπως ανέφερε πρόσφατα σε συνέντευξη του ο υπουργός Οικονομικών φαίνεται πως ο πληθωρισμός φέτος θα είναι της τάξεως του 4,5% και όχι 5,6% που είχε προβλεφθεί στον φετινό Προϋπολογισμό. Το πρόγραμμα θα πρέπει να ενσωματώνει και στόχους για πλεονάσματα κοντά στο 2%,την πορεία των δαπανών αλλά και με ποιο τρόπο θα γίνει η απομείωση του χρέους. Όλα αυτά όμως θα είναι θέματα υπό διαπραγμάτευση και από τη νέα κυβέρνηση από τον Σεπτέμβριο καθώς μεσολαβούν οι εκλογές και οι καλοκαιρινές προβλέψεις της ΕΕ. 

Αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας

Σύμφωνα με ότι έχει συζητηθεί έως τώρα από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας παραμένουν οι παλαιοί κανόνες για έλλειμμα και χρέος αλλά θα αλλάξει ο τρόπος μείωσης του χρέους κάθε χώρας. Με άλλα λόγια, δεν θα υπάρχει η ομοιόμορφη υποχρέωση μείωσης του χρέους κατά 5% της υπέρβασης από τον στόχο του 60%, αλλά θα υπάρχει ευελιξία για να ασκεί κάθε εθνική κυβέρνηση την πολιτική της. Ακόμη και εάν το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας που θα αποφασιστεί, θα ισχύσει από το 2025 και μετά, η Κομισιόν έχει ανακοινώσει πως από το 2024 εισάγεται ένας νέος δείκτης παρακολούθησης των κρατικών δαπανών.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να κλειδώσουν μια οροφή δαπανών, θα υπάρχει δηλαδή μια συμφωνημένη πορεία των καθαρών δαπανών για μια τετραετία. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει τα κράτη-μέλη να καταθέσουν εθνικά σχέδια που θα οδηγούν στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους και την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης. Τα σχέδια αυτά θα είναι διαφορετικά ανά χώρα, ανάλογα με τους κινδύνους που έχει να αντιμετωπίσει μια οικονομία αλλά και το ύψος του χρέους της. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

ΥΠΟΙΚ: Αναβαθμίζει την πρόβλεψη για την ανάπτυξη στο 2,3% για το 2023

Ταμείο Ανάκαμψης: Αγώνας δρόμου για να ξεκλειδώσουν 1,7 δισ.

ESM: Εκταμιεύονται 603 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News