BUSINESS & FINANCE

Goldman Sachs: Τι γίνεται με τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών, τα AT1 και το κόστος δανεισμού

Goldman Sachs: Τι γίνεται με τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών, τα AT1 και το κόστος δανεισμού

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν βελτιώσει σημαντικά τα επίπεδα των κεφαλαίων τους, τονίζουν οι αναλυτές της Goldman Sachs στις ερωτήσεις που δέχονται, όπως σημειώνουν, για την κατάσταση όλων των τραπεζών, έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις.

Εκτιμώντας τις συνέπειες της τελευταίας αναταραχής στις αγορές, ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος αναγνωρίζει ότι το κόστος δανεισμού για τις ελληνικές τράπεζες που θα θελήσουν να εκδώσουν νέα ομόλογα έχει αυξηθεί (τουλάχιστον προσωρινά) σε σχέση με πριν από δύο εβδομάδες. Από την άλλη, όμως, η όλο και αυξανόμενη πιθανότητα ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023 εκτιμάται ότι θα στηρίξει τις τιμές των τίτλων και άρα θα μειώσει το κόστος των νέων εκδόσεων.

Αναφορικά με την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών, η Goldman Sachs τονίζει ότι τα συνολικά κεφάλαια και τα επίπεδα του CET1 έχουν αυξηθεί κατά 1,8 ποσοστιαίες κατά μέσο όρο το 2022.

Goldman Sachs: Τι γίνεται με τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών, τα AT1 και το κόστος δανεισμού-1

Ο δείκτης CET1 είναι 15,6% για την Εθνική, 15,2% για τη Eurobank, 11,9% για την Alpha και 11,5% για την Πειραιώς, έναντι ελάχιστης απαίτησης για 9,4-9,5%).

Ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας ήταν 16,8%/18,2%/16,1% και 16,4% στα τέλη του 2022 αντίστοιχα.

Η συνεισφορά του CET1 στα συνολικά κεφάλαια του ελληνικού τραπεζικού κλάδου είναι γύρω στο 80%, με περιορισμένη εξάρτηση από τίτλους AT1.

Ειδικότερα, οι Alpha και Πειραιώς είχαν εργαλεία AT1 στην κεφαλαιακή δομή τους, τα οποία συνεισφέρουν 7% και 12% στη συνολική κεφαλαιακή επάρκεια.

Το guidance των τραπεζών μιλά για βελτίωση της κεφαλαιακής επάρκειας κατά 100-150 μονάδες βάσης το 2023 και 250-350 μονάδες βάσης έως το 2025, χωρίς να εξαρτάται σε νέες εκδόσεις AT1/Tier 2.

Διαβάστε επίσης: 

Eurobank: Ισχυρές οι γραμμές άμυνας των ελληνικών τραπεζών έναντι των αναταράξεων

Moody’s: Καθησυχαστική για τις ελληνικές τράπεζες – Τι λέει για τα ομόλογα

DBRS: Οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να απορροφήσουν τους τριγμούς

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News