Business & Finance Τρίτη 28/03/2023, 17:45
ΑΓΟΡΕΣ

Προεκλογικές ανησυχίες στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Πτώση 1,19%

Η ανακοίνωση των εκλογών φόβισε το Χρηματιστήριο Αθηνών - Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,43%

Προεκλογικές ανησυχίες στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Πτώση 1,19%

Το σενάριο για πιθανή αστάθεια εν όψει των εκλογών, οι οποίες -όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο- θα διεξαχθούν στις 21 Μαΐου, αντέστρεψαν το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια περιόρισαν τα αρχικά του κέρδη με φόντο ένα νέο τραπεζικό σκάνδαλο, αυτή τη φορά στη Γαλλία.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 1,19% στις 1.023,44 μονάδες, ενώ αναιμικός ήταν και σήμερα ο τζίρος φτάνοντας λίγο πάνω από τα 72 εκατ. ευρώ. Βαρίδι αποτέλεσαν σήμερα οι τραπεζικές μετοχές που έκλεισαν με απώλειες 1,43% στις 744,50 μονάδες. Ειδικότερα, η Alpha Bank κατέγραψε βουτιά 3,3%, η Πειραιώς υποχώρησε κατά 2,56%, η Εθνική έχασε 1,13%, ενώ με μικρή άνοδο 0,29% έκλεισε η Eurobank.

Πάντως, εκπρόσωποι οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας σε συνέδριο που διοργάνωσε το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας. Ο Αλεξ Μουσκατέλι, διευθυντής της Fitch, η οποία αναβάθμισε τον Ιανουάριο την Ελλάδα ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, (στο BB+) σημείωσε ότι αυτό συνέβη λόγω της βελτίωσης των δημόσιων οικονομικών, της ισχυρής ονομαστικής αύξησης του ΑΕΠ και της βελτίωσης του τραπεζικού συστήματος.

Ο Στέφεν Ντάικ, αναλυτής της Moody’s, ο οποίος βαθμολογεί την Ελλάδα χαμηλότερα από τους άλλους μεγάλους οίκους – τρεις βαθμίδες κάτω από το αξιόχρεο – επεσήμανε ότι ο οίκος πριν από 10 ημέρες αναθεώρησε σε θετικές τις προοπτικές του αξιόχρεου της χώρας και ότι έχει κάνει 4-5 αναβαθμίσεις τα τελευταία χρόνια. Αυτό, είπε, είναι δείγμα σταθερότητας.

Νέα αναστάτωση για τις ευρωπαϊκές τράπεζες

Το θετικό μομέντουμ, όμως, για τις τράπεζες άλλαξε και στην Ευρώπη, μετά την έρευνα που ξεκινά ο οικονομικός εισαγγελέας της Γαλλίας για υποψίες φορολογικής απάτης και ξεπλύματος μαύρου χρήματος σε πέντε τραπεζικά ιδρύματα της χώρας. Παρότι στη σχετική ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε σήμερα δεν κατονομάζονται οι τράπεζες, η Societe Generale δήλωσε ότι τα κεντρικά της γραφεία στη Γαλλία ερευνώνται. Επίσης, σε ρεπορτάζ της γαλλικής εφημερίδας Le Monde αναφέρεται πως τρεις ακόμη τράπεζες είναι η HSBC, η BNP Paribas και η Natixis.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η έρευνα αφορά τράπεζες που βρίσκονται στο Παρίσι και στην περιοχή La Defense, η οποία αποτελεί οικονομικό κέντρο. Πρόκειται ειδικότερα για εξέταση συγκεκριμένων συναλλαγών που πραγματοποιούνται όταν μια εγχώρια τράπεζα αναλαμβάνει τις μετοχές εταιρείας από ξένο επενδυτή λίγο πριν καταβληθεί το μέρισμα. Με αυτή την τακτική δικαιούται φοροαπαλλαγή, την οποία δεν θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί ο ξένος επενδυτής. 

Μετά την είδηση αυτή ο δείκτης των ευρωπαϊκών τραπεζών περιόρισε τα κέρδη του το 0,1%. Την ίδια ώρα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημειώνει οριακή πτώση 0,06% στις 444,4 μονάδες, ο γερμανικός DAX 40 σημειώνει κέρδη 0,13% στις 15.147,2 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 0,13% στις 7.088,8 μονάδων, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που βρίσκεται στις 7.482,5 μονάδες με +0,14%.

ΧΑ: Η εικόνα στο ταμπλό

Πίσω στο ΧΑ, από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Σαράντης (+1,99%), της Τέρνα Ενεργειακή (+1,63%), του ΟΠΑΠ (+0,54%) και της Eurobank (+0,29%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Alpha Bank (-3,30%), της ΔΕΗ (-2,73%) και της Πειραιώς (-2,56%).

Από τους επιμέρους δείκτες, άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των Ασφαλειών (+0,55%) και των Ταξιδιών (+0,40%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες της Υγείας (-5,94%), των Πρώτων Υλών (-2,00%) και των Τροφίμων (-1,97%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Alpha Bank και η Πειραιώς διακινώντας 6.929.077 και 3.952,663 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η ΔΕΗ με 8,67 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank με 7,60εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκαν20 μετοχές, 71 πτωτικά και 23 παρέμειναν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: ΚΡΕΚΑ +9,63% και Μαθιός Πυρίμαχα +4,17%. Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Αττικές Εκδόσεις -9,98% και Παϊρης -7,45%.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Στάση αναμονής και μικρές μεταβολές

Αισιοδοξία από Fitch και Moody’s για την επενδυτική βαθμίδα – Τι λένε για την οικονομία

Νέο Cum-Ex στη Γαλλία; Έρευνα σε πέντε τράπεζες για φορολογική απάτη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News