Business & Finance Τετάρτη 29/03/2023, 11:07
ΑΓΟΡΕΣ

Άνοδος στις ευρωαγορές με το βλέμμα στον Ermotti – Νέα πτώση στο ΧΑ

Νέα προεκλογική πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών λίγη ώρα μετά το άνοιγμα – Κέρδη στις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές.

Άνοδος στις ευρωαγορές με το βλέμμα στον Ermotti – Νέα πτώση στο ΧΑ

Άνοδο κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές μετοχές, ακολουθώντας την πορεία των ασιατικών αγορών, καθώς συνεχίζουν να απομακρύνονται οι φόβοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Επιπλέον ώθηση στις τραπεζικές μετοχές της Ευρώπης έδωσε η είδηση ότι ο Sergio Ermotti θα αναλάβει εκ νέου τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στη UBS μετά τη συμφωνία εξαγοράς της Credit Suisse.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αντιθέτως, η αρχική επιφυλακτική τάση ανάκαμψης υποχώρησε και επανήλθαν οι ανησυχίες μετά τη χθεσινή πτώση που προκάλεσε η ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών. Οι αναλυτές προβλέπουν κατοχύρωση κερδων όσο δεν είναι ξεκάθαρο το πολιτικό τοπίο. Ο Γενικός Δείκτης σημειώνει 0,55% στις 1.017,1 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 10,9 εκατ. ευρώ. 

Απώλειες άνω του 2% καταγράφουν οι Σαράντης, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ και Πειραιώς, ενώ οι Μυτιληναίος, Eurobank, Aegean, Alpha Bank και ΓΕΚ Τέρνα υποχωρούν περίπου κατά 1%. Ο τραπεζικός κλάδος σημειώνει απώλειες 1,1%.

Οι ευρωπαϊκές αγορές με το βλέμμα στην UBS

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημειώνει άνοδο 0,49% στις 446,65 μονάδες, ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 0,48% στις 15.214,6 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 0,68% στις 7.137,9 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει κέρδη 0,4% στις 7.514,3 μονάδες. Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,47%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται κατά 0,3%.  

Οι τραπεζικές μετοχές επανήλθαν στα θετικά πρόσημα μετά την είδηση της επιστροφής του Sergio Ermotti στη UBS, με τον βετεράνο τραπεζίτη να αντικαθιστά τον Ralph Hamers στη θέση του CEO, μετά από μόλις δύο χρόνια. Η μετοχή του ομίλου UBS σημείωσε άνοδο 2,2% , ενώ η μετοχή της Credit Suisse σημείωσε άνοδο 2,1%. 

Ο Ermotti, ο οποίος είναι πρόεδρος της Swiss Re, επιστρέφει σε μία καρέκλα την οποία κατείχε για εννέα χρόνια. Ο Hamers θα παραμείνει στην τράπεζα για μια μεταβατική περίοδο. Ο Hamers «συμφώνησε να παραιτηθεί για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του νέου συνδυασμού, του ελβετικού χρηματοπιστωτικού τομέα και της χώρας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η UBS.

Ο δείκτης των μετοχών τεχνολογίας ενισχύθηκε νωρίτερα κατά 1,7%.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το νέο 5ετές ομόλογο – Στο 3,97% το αρχικό επιτόκιο

UBS: Επιστρέφει ο Sergio Ermotti για να υλοποιήσει το deal με την Credit Suisse

Wall Street: Πτωτικά οι βασικοί δείκτες – απώλειες για την τεχνολογία – άλμα για την Alibaba

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News