Business & Finance Τετάρτη 8/03/2023, 17:16
ΑΓΟΡΕΣ

Σε αναζήτηση προσήμου η Wall Street – Πάουελ και εργασιακά πιέζουν την αγορά

Σε αναζήτηση προσήμου η Wall Street – Πάουελ και εργασιακά πιέζουν την αγορά

Αμετάβλητοι είναι οι βασικοί δείκτες στη Wall Street λίγη ώρα μετά το άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης, καθώς οι αναλυτές προσπαθούν να επεξεργαστούν μία σειρά από εξελίξεις το τελευταίο εικοσιτετράωρο.

Χθες το βράδυ ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, προκάλεσε τριγμούς στις διεθνείς και τις αμερικανικές αγορές, καθώς καταθέτοντας ενώπιον του αμερικανικού κογκρέσου δήλωσε σαφέστατη πρόθεση για μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων. Ο Πάουελ, εκπλήσσοντας τις αγορές με την στροφή στη στάση του, δικαιολόγησε μεταξύ άλλων τη στάση του λέγοντας για άλλη μία φορά πως η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ είναι πολύ «σφιχτή».

Σήμερα, τα στοιχεία της ADP Research για τις θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, επιβεβαίωσαν εν μέρει αυτή την ανησυχία. Ειδικότερα, οι αμερικανικές επιχειρήσεις εκτιμάται πως προσέθεσαν επιπλέον 242.000 θέσεις εργασίας τον Φεβρουάριο, έναντι των πολύ χαμηλότερων προσδοκιών για 200.000 θέσεις. Παράλληλα, ανοδικά αναθεωρήθηκαν τα αντίστοιχα στοιχεία του Ιανουαρίου στις 119.000 θέσεις έναντι 106.000, όπως είχε εκτιμηθεί αρχικά.

Επίσης, νέα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας δείχνουν πως οι κενές θέσεις τον Ιανουάριο μειώθηκαν μεν στα 10,8 εκατομμύρια, αλλά παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών για 10,5 εκατομμύρια. Σημειώνεται πως τον Δεκέμβριο, ανέρχονταν στα 11,2 εκατομμύρια.

Αφότου οι επενδυτές οδήγησαν χθες σε οριακά κέρδη την Wall Street, σήμερα η συνεδρίαση άνοιξε με τον Dow Jones, τον S&P 500 και τον Nasdaq σχεδόν αμετάβλητους.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πάουελ (Fed): Χρειάζονται περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων εν μέσω ισχυρής αγοράς εργασίας

Σενάριο για επιτόκια 6% στις ΗΠΑ: Αλλαγή πλεύσης για τους επενδυτές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News