Business & Finance Τρίτη 7/03/2023, 17:19
ΑΓΟΡΕΣ

Πάουελ: Σήμα για υψηλότερα επιτόκια – Στο κόκκινο γύρισε η Wall Street

Πάουελ: Σήμα για υψηλότερα επιτόκια – Στο κόκκινο γύρισε η Wall Street

Σε αρνητικό έδαφος γύρισε η Wall Street λίγη ώρα μετά το άνοιγμα της συνεδρίασης, καθώς οι δηλώσεις του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, πριν τη σημερινή του κατάθεση στο αμερικανικό Κογκρέσο έσπειραν απαισιοδοξία στις αγορές.

Ο Πάουελ πρόκειται να μιλήσει το απόγευμα αφενός για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας, αφετέρου για τις πρόσφατες κινήσεις της Fed απέναντι στον πληθωρισμό. Ωστόσο, πριν από λίγη ώρα έδωσε μία «γεύση» σχετικά με όσα θα επαναλάβει ενώπιον της οικονομικής επιτροπής: «Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία ήταν ισχυρότερα από το προσδοκώμενο, το οποίο σημαίνει πως το τελικό επίπεδο των επιτοκίων δανεισμού είναι πιθανό να ανέλθει υψηλότερα απ’ ότι αναμέναμε νωρίτερα». Ο ίδιος συμπλήρωσε επίσης: «Εάν το σύνολο των στοιχείων δείξουν ότι δικαιολογείται η ταχύτερη σύσφιγξη, τότε θα πρέπει να προετοιμαστούμε για αύξηση του ρυθμού επιτοκιακών αυξήσεων».

Σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας πρόκειται να δημοσιευτεί μία σειρά εκθέσεων του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας σχετικά με την αγορά εργασίας, για την οποία η Fed έχει εκφράσει επανειλημμένως ανησυχίες ότι παραμένει «υπερβολικά σφιχτή».

Προεξοφλώντας περαιτέρω και μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων στους επόμενους μήνες και συνέχιση των υψηλών επιτοκίων για παρατεταμένο διάστημα, οι επενδυτές οδήγησαν σε απώλειες τους βασικούς δείκτες, ενώ τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης η εικόνα ήταν σχετικά αμετάβλητη. Ο Dow Jones παρουσιάζει απώλειες 0,62% περίπου, ενώ ο S&P 500 υποχωρεί κατά 0,89%. Ο Nasdaq αυτή την ώρα καταγράφει πτώση της τάξης του 0,93%.

«Αυτή η κατάθεση του Πάουελ στο κογκρέσο και ο απογοητευτικός στόχος της Κίνας για την ανάπτυξη αναμένεται να ασκήσουν πίεση στα περιουσιακά στοιχεία που ενέχουν κίνδυνο αυτή την εβδομάδα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ajay Rajadhyaksha της Barclay’s αυτή την εβδομάδα. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News