Business & Finance Τρίτη 21/02/2023, 21:01
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Απότομο reset για τις μετοχές – Που βλέπουν οι αναλυτές επιτόκια και μετοχές

Wall Street: Απότομο reset για τις μετοχές – Που βλέπουν οι αναλυτές επιτόκια και μετοχές

H αναζωπύρωση των ομολογιακών αποδόσεων οδήγησε σε πτώση τις μετοχές με τις γεωπολιτικές εντάσεις και τις δυσοίωνες προοπτικές από κολοσσούς, όπως Walmart και Home Depot, να κάμπτουν το επενδυτικό κλίμα. 

Οι συνεχιζόμενες ανησυχίες της Wall Street ότι η μάχη της Fed κατά του πληθωρισμού απέχει ακόμη πολύ από το τέλος της – πολύ περισσότερο απέχει ακόμη πολύ από μία αλλαγή νομισματικής πολιτικής – συνέχισαν να ασκούν έντονες πιέσεις στις αγορές κρατικών ομολόγων που πόνταραν ακόμη και σε πτώση των επιτοκίων εντός του τρέχοντος έτους. Καθώς όμως τώρα οι traders επαναπροσδιορίζουν τη στάση τους απέναντι στη Fed, οι αμερικανικές ομολογιακές αποδόσεις εκτινάχθηκαν σε νέα ύψη για το 2023.  

Σε ένα selloff που επεκτάθηκε σε όλους τους κλάδους του S&P 500, ο δείκτης έχασε όλα τα μηνιαία κέρδη του και οδεύει πλέον προς την χειρότερη μηνιαία πτώση από τα μέσα Δεκεμβρίου του 2022. Οι μετοχές τεχνολογίας ήταν αυτές που καθοδήγησαν τις σημερινές απώλειες, με τον Nasdaq 100 να υποχωρεί ενδοσυνεδριακά 2%. Ο δείκτης μεταβλητότητας Cboe, που παρέμενε πεισματικά χαμηλά στις αρχές του έτους, αυξήθηκε για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση ξεπερνώντας το 23. Αντίστοιχα, το δολάριο διέκοψε την πτώση των δύο τελευταίων ημερών. 

Και ενώ τα τελευταία στατιστικά υποδηλώνουν ότι οι ΗΠΑ ενδεχομένως να καταφέρουν να αποφύγουν την ύφεση, ο επιθετικός τόνος της Fed καθιστά το δείκτη ανταμοιβής κινδύνου για τις μετοχές ιδιαίτερα εξασθενημένο, σύμφωνα με τον Μάικλ Γουίλσον της Morgan Stanley. Αυτό όμως δεν συμβαδίζει με τη γενικότερη εικόνα της αγοράς, από τη στιγμή που το ράλι των αρχών του έτους έχει καταστήσει τις μετοχές πιο ακριβές από κάθε άλλη φορά από το 2007 με βάση το premium κινδύνου. 

Υπάρχουν και άλλοι αναλυτές στη Wall Street που έχουν προειδοποιήσει ότι η ανάκαμψη των μετοχών έχει ξεπεράσει τα όριά της και έχει φθάσει πλέον σε υπερβολικό σημείο. 

Ο Μίσλαβ Ματέζκα της JPMorgan Chase & Co. θεωρεί ότι τα στοιχήματα για ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας και αλλαγή πλεύσης της Fed είναι πολύ πρόωρα, ενώ ο στρατηγικός αναλυτής Μάικλ Χάρτνετ της Bank of America βλέπει τον S&P 500 να υποχωρεί στις 3.800 μονάδες έως τις 8 Μαρτίου, που σημαίνει μία πτώση 7% από το κλείσιμο της Δευτέρας. Ο Γουίλσον είναι πολύ πιο απαισιόδοξος σε σχέση με άλλους αναλυτές και προβλέπει ότι ο δείκτης θα μπορούσε να διολισθήσει ακόμη και στις 3.000 μονάδες, που σημαίνει μία πτώση 26% από τα επίπεδα της Παρασκευής, εντός του πρώτου εξαμήνου. 

Τα swaps προεξοφλούν συνεχιζόμενες επιτοκιακές αυξήσεις από τη Fed κατά 25 μονάδες βάσης στις συνεδριάσεις του Μαρτίου, του Μαίου και του Ιουνίου. Οι επενδυτές προεξοφλούν τώρα ότι τα επιτόκια θα ανέβουν στο 5,5% τον Ιούνιο συγκριτικά με το 5% που είχαν προβλέψει πριν από τρεις εβδομάδες. 

Ο Έρικ Τζόνστον της Cantor Fitzgerald δήλωσε ότι παραμένει απαισιόδοξος απέναντι στις μετοχές. Ο Τζόνστον αναφέρει ότι δεν θα μπορούσε να διαφωνήσει με την άποψη ότι οι ΗΠΑ θα αποφύγουν την ύφεση και ότι ενδεχομένως θα έχουν μία ομαλή προσγείωση ή και καθόλου προσγείωση. Ωστόσο, η κατάσταση της οικονομίας δεν αποτελεί ένδειξη για το τι μέλλει γενέσθαι μετά από έξι έως 12 μήνες, σημειώνει. 

Παρά το γεγονός ότι η χρηματιστηριακή αγορά έχει παρουσιάσει μία εντυπωσιακή ανάκαμψη από τις αρχές του έτους έως τώρα, δεν έχει ακόμη προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα ότι η Fed δεν πρόκειται να αλλάξει πολιτική και ότ θα παραμείνει σταθερή στη μάχη κατά του πληθωρισμού, που σημαίνει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλότερα επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αναφέρει η Κάρολ Σσκλίφ, επικεφαλής επενδύσεων της BMO Family Office. Αυτό σημαίνει ότι η μεταβλητότητα θα συνεχιστεί καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους. 

Για τον Τζαν Χάτζιους της Goldman Sachs, οι traders θα πρέπει να περιμένουν ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στις συνεδριάσεις του Μαρτίου, του Μαίου και του Ιουνίου. 

History Shows Stocks Have More Room to Fall | US stocks never bottomed before the Fed stopped hiking
 
 

Εάν η ιστορία είναι οδηγός, η χρηματιστηριακή αγορά δεν έχει ακόμη αγγίξει κατώτατο σημείο. Ο S&P 500 άγγιξε χαμηλό αφότου η Fed σταμάτησε τις επιτοκιακές αυξήσεις στους προηγούμενους κύκλους σύσφιγξης, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, γεγονός που συνεπάγεται μεγαλύτερη πτώση για τις μετοχές. Οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν ράλι 17% από το χαμηλό του Οκτωβρίου 2022 έως το υψηλό των αρχών Φεβρουαρίου, προτού τα κέρδη αυτά αρχίσουν να χάνουν τη λάμψη τους. 

Η τελευταία έρευνα της JPMorgan Chase & Co. δείχνει ότι η πορεία των μετοχών κλίνει προς bear market και μόλις ένα 33% δήλωσε ότι σκοπεύει να αυξήσει την έκθεσή του τις επόμενες εβδομάδες. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκές μετοχές: Οι ανησυχίες για νέες επιτοκιακές αυξήσεις έριξαν τις μετοχές

Ομόλογα: Σε υψηλά 10ετίας οι αποδόσεις των κοντινών τίτλων

Απώλειες στη Wall Street – Walmart και Home Depot «βάρυναν» τους δείκτες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News