Business & Finance Τρίτη 21/02/2023, 20:16
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Οι ανησυχίες για νέες επιτοκιακές αυξήσεις έριξαν τις μετοχές

Ευρωπαϊκές μετοχές: Οι ανησυχίες για νέες επιτοκιακές αυξήσεις έριξαν τις μετοχές

Με πτώση έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές, από τη στιγμή που τα ισχυρά οικονομικά στατιστικά τροφοδοτούν τις προσδοκίες για επιτοκιακές αυξήσεις, την ώρα που η εισηγμένη στο Λονδίνο HSBC επιδόθηκε σε ράλι στον απόηχο των αυξημένων τριμηνιαίων κερδών της. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε 0,2% καθώς τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη επέστρεψε σε ανάπτυξη, χάρη στην ανάκαμψη του κλάδου παροχής υπηρεσιών. 

Ο ιδιαίτερα ευαίσθητος στις επιτοκιακές αυξήσεις τεχνολογικός κλάδος υποχώρησε 1,5%. Σε αυτό οδήγησε και η μεγάλη άνοδος των ομολογιακών αποδόσεων, οι οποίες στους κοντινούς τίτλους άγγιξαν το υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια μεγαλύτερη της δεκαετίας. 

Μπορεί τα στοιχεία για το βασικό πληθωρισμό να δείχνουν αποκλιμάκωση, όμως υπάρχουν ενδείξεις ότι ο δομικός πληθωρισμός και ο πληθωρισμός του κλάδου υπηρεσιών παραμένει στα υψηλά, όπως αναφέρει ο επικεφαλής της AJ Bell Investments, Russ Mould. 

H Goldman Sachs εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια τρεις φορές φέτος, ανεβάζοντας το τερματικό επιτόκιό της στο 3,5% από το 3,25% που είχε εκτιμηθεί αρχικά. 

Οι επενδυτές αναμένουν τώρα τη δημοσιοποίηση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Φέντεραλ Ριζέρβ αύριο Τετάρτη, τα οποία θα δείξουν ότι τα χειρότερα του αναμενομένου στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ αύξησαν τις ανησυχίες ότι οι μέχρι τώρα επιτοκιακές αυξήσεις δεν έχουν ακόμη αποσυμφορήσει τις τιμές καταναλωτή. 

Η μετοχή της HSBC, της μεγαλύτερης τράπεζας της Ευρώπης, ενισχύθηκε περισσότερο από 4% από τη στιγμή που ανακοίνωσε αύξηση των τριμηνιαίων κερδών κατά 92%, δεσμευόμενη για περαιτέρω αύξηση του μερίσματος και για επαναγορές ιδίων μετοχών. 

Κατά 0,8% αυξήθηκε και ο τραπεζικός δείκτης, αγγίζοντας προς στιγμή το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2018. 

Σε άνοδο 4,8% και η μετοχή της Engie, η οποία ανακοίνωσε πολύ μεγάλη αύξηση των κερδών της για το 2022, χάρη στις υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Η Engie έδωσε ώθηση και στον ευρωπαϊκό κλάδο κοινής ωφελείας γενικότερα, ο οποίος ενισχύθηκε 0,7%. 

Στα επιμέρους χρηματιστηριακά ταμπλό, ο γερμανικός DAX έχασε 0,5% της αξίας του, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε 0,4%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,5%.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 0,7% της αξίας του, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε 0,3%. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News