Business & Finance Τρίτη 13/12/2022, 20:17
ΑΓΟΡΕΣ

Αγορές: Το πάρτι δεν κράτησε στη Wall Street – Kέρδη άνω του 1% για την Ευρώπη

Αγορές: Το πάρτι δεν κράτησε στη Wall Street – Kέρδη άνω του 1% για την Ευρώπη

Με άνοδο υποδέχθηκαν οι ευρωπαϊκές μετοχές τα ηπιότερα του αναμενομένου στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ για το μήνα Νοέμβριο, εδραιώνοντας τις προσδοκίες ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα κατεβάσει ρυθμό στις επιτοκιακές της αυξήσεις. Σε ράλι επιδόθηκαν αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων και οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, χωρίς ωστόσο να διαρκέσει.

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 1,3%, αμέσως μετά τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ που έδειξαν αύξηση στο 7,1% έναντι 7,7% του Οκτωβρίου και 7,3% που προέβλεπαν οι αναλυτές – στη μικρότερη μείωση από το Δεκέμβριο του 2021.

Οι traders δίδουν τώρα μία πιθανότητα 97% για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από την Fed στην αυριανή της συνεδρίαση από 91% πριν από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων, ενώ για το ποσοστό πιθανοτήτων για μία αντίστοιχη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ διαμορφώνεται στο 78,3%. 

Οριακά χαμηλότερα ήταν και τα στοιχεία για τις εναρμονισμένες τιμές καταναλωτή στη Γερμανία που έδειξαν ότι αυξήθηκαν 11,3% το Νοέμβριο από 11,6% του Οκτωβρίου. Ο δείκτης DAX στην Φρανκφούρτη ενισχύθηκε 1,3%. 

Όλοι οι κλάδοι του STOXX 600 σημείωσαν άνοδο, με τις ιδιαίτερα ευαίσθητες στις επιτοκιακές αυξήσεις μετοχές τεχνολογίας να ενισχύθηκε 3,3% και να καθοδηγούν τις τάσεις. Σε υψηλό εβδομάδας βρέθηκαν και οι μετοχές τραπεζών, με άνοδο 1,4%. 

Με εντυπωσιακή άνοδο υποδέχθηκε αρχικά και η Wall Street τα στοιχεία για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, με πρωταγωνιστή τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας. Ο δείκτης S&P 500 εκτινάχθηκε σε υψηλό τριμήνου, με άνοδο άνω του 2% όπως και ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq. Μάλιστα, τα αυξημένα στοιχήματα για επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων ώθησαν το δείκτη μετοχών ανάπτυξης του S&P 500 και του αντίστοιχου δείκτη για το real estate στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια άνω των δύο μηνών. 

«Η Fed θα συνεχίσει μεν να αυξάνει τα επιτόκια, όμως υπάρχει τώρα η πιθανότητα να σταματήσει κάποια στιγμή εντός του 2023. Η αγορά αρχίζει να προσπερνά την ύφεση που αναμένεται το 2023 και να κοιτάζει έξι μήνες αργότερα, οπότε ο πληθωρισμός θα έχει αποκλιμακωθεί πολύ περισσότερο. Και ίσως να υπάρξει ένα μικρό ράλι Santa Claus», σημειώνει ο Τζον Μάρκμαν της Bel Air Investment Advisors.

Ωστόσο, το ράλι ξεθώριασε, με το Dow Jones να εξακολουθεί να βρίσκεται αυτή την ώρα σε αρνητικό έδαφος, αφού αρχικά είχε αυξηθεί περισσότερο από 700 μονάδες. Σε αρνητικό έδαφος πέρασε προς στιγμή και ο Nasdaq αντιστρέφοντας την αρχική ανοδική του αντίδραση, για περάσει όμως και πάλι σε άνοδο.

Η τάση ανάληψης ρίσκου που ευνοήθηκε από τα ηπιότερα του αναμενομένου στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ ώθησε σε άνοδο και τις τιμές πετρελαίου. Η τιμή brent στο Λονδίνο ξεπέρασε τα 80 δολάρια το βαρέλι, με άνοδο άνω του 3%, ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή αργού κινήθηκε στα 75,66 δολάρια με αντίστοιχα κέρδη. 

Αντίθετα, ο δείκτης δολαρίου βούλιαξε περισσότερο από μία ποσοστιαία μονάδα, κάτω από τις 104 μονάδες, με το ευρώ να εκτινάσσεται πάνω από το 1,06 έναντι του αμερικανικού νομίσματος. 

 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ομόλογα: Σε πτώση οι αποδόσεις μετά την αποθέρμανση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ

BofA: «Πούλα τώρα, αγόρασε σύντομα» η στρατηγική στις ευρωπαϊκές αγορές

 

   
  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News