Business & Finance Τετάρτη 2/11/2022, 17:22
ΑΓΟΡΕΣ

Tα βλέμματα των επενδυτών στραμμένα στη Fed – Το μήνυμα που θέλουν να ακούσουν

Tα βλέμματα των επενδυτών στραμμένα στη Fed – Το μήνυμα που θέλουν να ακούσουν

Στο «κόκκινο» άνοιξε σήμερα η Wall Street, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένη την προσοχή στην απόφαση της Fed, η οποία αναμένεται ευρέως να προχωρήσει σε νέα επιτοκιακή αύξηση 75 μονάδων βάσης. Παράλληλα, όμως, οι επενδυτές θα περιμένουν σήματα από τον πρόεδρο της Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ για επιβράδυνση του ρυθμού σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.

Το μήνυμα αυτό είναι πολυαναμενόμενο όχι μόνο από αναλυτές και επενδυτές στις ΗΠΑ, αλλά και από παράγοντες στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο, αφού έχει καταστεί σαφές ότι ενόψει μίας επικείμενης διεθνούς ύφεσης, η Fed λίγο – πολύ καθορίζει τις επόμενες κινήσεις και άλλων κεντρικών τραπεζών. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, η συνεδρίαση του Οκτωβρίου στην ΕΚΤ κατέληξε σε μεγάλη αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης.

Δεδομένου λοιπόν ότι διακυβεύονται και πολλά και υπό τον φόβο υπερβολικά ταχείας αύξησης των επιτοκίων, αλλά και ύφεσης, οι τρεις μεγάλοι δείκτες της Wall Street καταγράφουν απώλειες. Ειδικότερα, ο Dow Jones λίγη ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης καταγράφει απώλειες περίπου 0,31% με πτώση περίπου 100 μονάδων. O S&P 500 διολισθαίνει κατά 0,49% και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχωρεί κατά 0,73%.

Οι προσδοκίες από τον Πάουελ

Η στάση και οι λέξεις που θα επιλέξει να χρησιμοποιήσει ο Πάουελ, ο οποίος μετά την ανακοίνωση της απόφασης της διήμερης συνεδρίασης θα προβεί στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, αρκούν για να καθορίσουν την πορεία των αμερικανικών – και άλλων – χρηματιστηρίων τις επόμενες εβδομάδες.

Ο Πάουελ είχε δηλώσει το καλοκαίρι ότι η Τράπεζα θα συνεχίσει με τις μεγάλες επιτοκιακές αυξήσεις, οι οποίες θα είναι σε έναν βαθμό επώδυνες για την οικονομία. H Goldman Sachs προέβλεψε μέσα στο σαββατοκύριακο ότι η Fed θα ανεβάσει τα επιτόκια στο 5% μέχρι τον Μάρτιο. Ωστόσο, οι επενδυτές τον τελευταίο καιρό αναμένουν ότι η Τράπεζα θα «μαλακώσει» τη στάση της, αποφεύγοντας μία μεγάλη ύφεση στις ΗΠΑ. Μάλιστα οι αισιόδοξες προσδοκίες ανέβασαν τον Dow Jones τον Οκτώβριο, καθώς ολοκλήρωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο σε ένα μήνα από τον Ιανουάριο του 1976.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ο αγώνας των επιτοκίων: Η Fed πυροβολεί τα πόδια της

Το επόμενο στοίχημα των επενδυτών: Για πόσο θα κυριαρχούν τα γεράκια σε ΕΚΤ και Fed

Οκτώβριος δύο ταχυτήτων για τη Wall Street: Τα θετικά και αρνητικά ρεκόρ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News