Business & Finance Τετάρτη 2/11/2022, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Δολάριο: Ανέκτησε τη δυναμική του μετά τον αυστηρό τόνο Πάουελ

Δολάριο: Ανέκτησε τη δυναμική του μετά τον αυστηρό τόνο Πάουελ

Το δολάριο ανέκτησε μέρος της ισχύος του στο τέλος της συνεδρίασης από τη στιγμή που ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ είπε ότι είναι πρόωρη κάθε συζήτηση περί παύσης των επιτοκιακών αυξήσεων στη μάχη κατά του πληθωρισμού, καθώς δεν υπάρχει η αίσθηση ότι οι τιμές καταναλωτή έχουν υποχωρήσει. 

Η Fed αύξησε τα επιτόκιά της κατά 75 μονάδες βάσης για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση, όπως ακριβώς είχαν προεξοφλήσει οι αγορές. Οι αγορές «ανάγνωσαν» αρχικά το ανακοινωθέν της κεντρικής τράπεζας στο τέλος της συνεδρίασης ως αρκετά ήπιο και ως ένα σήμα ότι οι μελλοντικές επιτοκιακές αυξήσεις ενδεχομένως να γίνουν με μικρότερα βήματα. 

Ωστόσο, ο Πάουελ ξεκαθάρισε στη συνέντευξη Τύπου ότι θα ήταν λάθος εάν δεν αυξηθούν αρκετά τα επιτόκια καθώς μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να διακινδυνεύσει να γινει μόνιμος ο πληθωρισμός στην οικονομία. 

«Εάν δεν υπάρξει η σωστή σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, τότε σε ένα ή σε δύο χρόνια θα συνειδητοποιήσετε ότι ο πληθωρισμός δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο», είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να επιβραδυνθεί ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, σημειώνοντας ωστόσο ότι εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα ως προς το ύψος που θα πρέπει να φθάσουν τα επιτόκια και το οποίο θα είναι σίγουρα πολύ υψηλότερο απ΄ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά. 

«Εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμη κάποια κομμάτια που δεν έχουν μπει στις θέσεις τους στο σημερινό παζλ της νομισματικής πολιτικής, πράγμα που δυσκολεύει να προβλέψουμε και την κατεύθυνση του δολαρίου», ανέφερε ο Joe Manimbo, στρατηγικός αναλυτής της Convera στην Ουάσιγκτον. Ο ίδιος σημειώνει ότι η βραχυπρόθεσμη προοπτική για το δολάριο είναι να παραμείνει ισχυρό και ανθεκτικό επειδή, ακόμη και εάν η Fed κατεβάσει ταχύτητα, δεν πρόκειται να κάνει στροφή στην πολιτική της.

Ο δείκτης δολαρίου ξεπέρασε το επίπεδο των 112 μονάδων, αφού πριν από τη συνεδρίαση υποχωρούσε στις 111,36 μονάδες, ενώ το ευρώ γύρισε σε πτώση διολισθαίνοντας στο 0,9825 έναντι του δολαρίου, με πτώση 0,50%. Επίσης, το ιαπωνικό γιέν ενισχύθηκε ελαφρώς έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία στο 147,79. 

Όσο για τη στερλίνα, υποχώρησε 0,82% έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία στο 1,1389, εν αναμονή της συνεδρίασης της Τράπεζας της Αγγλίας αύριο Πέμπτη. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News