Business & Finance Τετάρτη 2/11/2022, 22:15
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Μεγάλες απώλειες έφεραν οι δηλώσεις Πάουελ

Wall Street: Μεγάλες απώλειες έφεραν οι δηλώσεις Πάουελ

πτώση «απάντησε» η Wall Street στις δηλώσεις του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ότι ο πληθωρισμός παραμένει σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα και συνεπώς η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει ακόμη να διανύσει πολύ δρόμο όσον αφορά στις επιτοκιακές αυξήσεις. 

Ο Dow Jones υποχώρησε 505,44 μονάδες ή 1,55%, χάνοντας μέρος από τα σημαντικά κέρδη του Οκτωβρίου και κλείνοντας στις 32.147,76 μονάδες. Ο S&P 500 υποχώρησε 2,5% για να κλείσει στις 3.759,69 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε απώλειες 3,36% κλείνοντας στις 10.524,80 μονάδες. 

Η Fed προχώρησε σε μία ακόμη μεγάλη επιτοκιακή αύξηση των 75 μονάδων βάσης και ο Πάουελ τόνισε στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ότι η μάχη για τον πληθωρισμό επ΄ουδενί δεν έχει ολοκληρωθεί. «Έχουμε ακόμη μεγάλη απόσταση να διανύσουμε και τα στατιστικά από την τελευταία συνεδρίασή μας υποδηλώνουν ότι το τερματικό επιτόκιο θα πρέπει να είναι κατά πολύ υψηλότερο απ΄ό,τι είχαμε αρχικά εκτιμήσει», είπε χαρακτηριστικά. Προσέθεσε δε, ότι είναι «πρόωρο» να γίνει λόγος για παύση των επιτοκιακών αυξήσεων. 

Η πρώτη αντίδραση των μετοχών στο ανακοινωθέν της Φέντεραλ Ριζέρβ που διαφοροποίησε ελαφρώς τη λεκτική της και άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρξει αλλαγή πολιτικής στις επόμενες συνεδριάσεις, ήταν θετική. Όμως, οι ελπίδες των επενδυτών εξανεμίστηκαν μετά την πιο σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησε ο Πάουελ. 

«Ο τόνος των δηλώσεων του Πάουελ ήταν αρκετά επιθετικός, “γερακίσιος”, που σημαίνει ότι η Fed έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό και ότι το επίπεδο των επιτοκίων θα είναι υψηλότερο απ΄ό,τι αναμενόταν αρχικά. Δεν υπήρξε καμία ηπιότερη νύξη που να υποδηλώνει ότι η Fed μπορεί να κάνει παύση», αναφέρει ο Jack McIntyre, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Brandywine Global. 

Την χειρότερη επίδοση στη σημερινή συνεδρίαση κατέγραψε ο κλάδος καταναλωτικών αγαθών και τεχνολογίας πληροφορικής. Και οι δύο κλάδου βούλιαξαν άνω του 3%, ενώ και οι μετοχές των τεχνολογικών κολοσσών Amazon, Netflix και Meta Platforms υποχώρησαν περίπου 5% εκάστη. Η Tesla και η Salesforce υποχώρησαν 5,6% και 6,1% αντίστοιχα. 

Η απόφαση της Fed για τη νέα επιτοκιακή αύξηση έλαβε χώρα μετά την ανακοίνωση των ιδιαίτερα ενθαρρυντικών στατιστικών για την αγορά εργασίας, που έδειξαν ότι τον Οκτώβριο δημιουργήθηκαν περισσότερες του αναμενομένου θέσεις στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ. 

Να σημειωθεί ότι η Wall Street μόλις ολοκλήρωσε έναν από τους καλύτερους μήνες της από το 1976 όσον αφορά στην επίδοση του Dow Jones τον Οκτώβριο. Ο S&P 50 και ο Nasdaq ενισχύθηκαν 8% και 3,9% αντίστοιχα. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News