BUSINESS & FINANCE

BofA: «Πούλα τώρα, αγόρασε σύντομα» η στρατηγική στις ευρω-αγορές

BofA: «Πούλα τώρα, αγόρασε σύντομα» η στρατηγική στις ευρω-αγορές

Απαισιόδοξοι είναι οι επαγγελματίες διαχειριστές κεφαλαίων απέναντι στις ευρωπαϊκές αγορές σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς θεωρούν ότι το ράλι έχει παρατραβήξει. Ωστόσο, εκτιμούν ότι τα χρηματιστήρια της περιοχής έχουν περιθώρια ανόδου μακροπρόθεσμα, όπως προκύπτει από τη μηνιαία δημοσκόπηση των fund managers που πραγματοποιεί η Bank of America, στην οποία συμμετείχαν αυτό τον μήνα 319 επαγγελματίες των αγορών με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια 815 δισ. δολαρίων. 

Όπως σημειώνει η BofA, οι επενδυτές είναι bearish απέναντι στις ευρωπαϊκές αγορές σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς το 88% εκτιμά ότι τα εταιρικά κέρδη θα μειωθούν λόγω της επιβράδυνσης της ανάπτυξης και των πιέσεων στα περιθώρια (83% έδινε την ίδια απάντηση τον περασμένο μήνα), ενώ το 26% θεωρεί τις ευρωπαϊκές μετοχές υπερτιμημένες (πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από τον Ιούνιο του 2020 και αποτελεί μία στροφή σε σχέση με τον περασμένο μήνα, όταν καθαρό ποσοστό 2% θεωρούσε τις μετοχές υποτιμημένες). 

BofA: «Πούλα τώρα, αγόρασε σύντομα» η στρατηγική στις ευρω-αγορές-1

Το 72% των ερωτηθέντων εκτίμησε ότι το ράλι έχει παρατραβήξει, βραχυπρόθεσμα. Όμως, οι επαγγελματίες επενδυτές είναι πιο αισιόδοξοι σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, με το 42% να βλέπει περιθώρια ανόδου άνω του 5% για τις ευρωπαϊκές μετοχές κατά τους επόμενους 12 μήνες (πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από τον Μάρτιο). 

BofA: «Πούλα τώρα, αγόρασε σύντομα» η στρατηγική στις ευρω-αγορές-2

Από τη δημοσκόπηση προκύπτει επίσης ότι οι ανησυχίες για την παγκόσμια ύφεση υποχωρούν. Συγκεκριμένα, καθαρό ποσοστό 80% των ερωτηθέντων περιμένει επιδείνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας τους επόμενους 12 μήνες, έναντι ποσοστού 95% που είχε δώσει την ίδια απάντηση τον Οκτώβριο. Το 68% περιμένει μια παγκόσμια ύφεση, έναντι 77% τον Νοέμβριο, καθώς η αισιοδοξία για την ανάπτυξη της Κίνας έχει αυξηθεί απότομα, μετά το τέλος της πολιτικής zero-Covid.

Ποσοστό-ρεκόρ 90% εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί χαμηλότερα τον επόμενο χρόνο με καθαρό ποσοστό 6% να περιμένει μείωση των αποδόσεων των ομολόγων στο ίδιο διάστημα. 

BofA: «Πούλα τώρα, αγόρασε σύντομα» η στρατηγική στις ευρω-αγορές-3

Παρόλα αυτά, το 37% εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο πληθωρισμός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις αγορές, με την παγκόσμια ύφεση να ακολουθεί (20%) και την αυστηρή στάση των κεντρικών τραπεζών να προβληματίζει επίσης (16%).

BofA: «Πούλα τώρα, αγόρασε σύντομα» η στρατηγική στις ευρω-αγορές-4

Οι τοποθετήσεις των χαρτοφυλακίων 

Ασφάλειες και φαρμακευτικές παραμένουν οι δημοφιλέστεροι κλάδοι στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια και ακολουθούν τα τρόφιμα και ποτά. Σημαντική μείωση θέσεων καταγράφηκε τον τελευταίο μήνα σε ενέργεια και τράπεζες, ενώ λιανεμπόριο και real estate είναι οι κλάδοι που αποφεύγουν περισσότερο οι fund managers. 

Διαβάστε επίσης: 

Έρχεται νέα κρίση αλά 2008; Τι φοβούνται Roubini, ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα

Julius Baer: Το τέλος του μερίσματος της ειρήνης – Τι σημαίνει για τις αγορές

Deutsche Bank: Τα 10 πράγματα που πρέπει να κοιτάζετε το 2023

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News