Business & Finance Τετάρτη 7/12/2022, 08:57
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές αγορές: Μικρό καλάθι κρατούν για το 2023 από την BofA έως την Goldman Sachs

Ευρωπαϊκές αγορές: Μικρό καλάθι κρατούν για το 2023 από την BofA έως την Goldman Sachs

Κάθε άλλο παρά πεπεισμένοι ότι το τελευταίο ράλι ανάκαμψης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια θα συνεχιστεί και το 2023 είναι οι αναλυτές.

Σε δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Bloomberg με τη συμμετοχή 14 στρατηγικών αναλυτών από μεγάλους επενδυτικούς οίκους, προέκυψε ότι ο δείκτης Stoxx Europe 600 αναμένεται να κλείσει το 2023 στις 449 μονάδες, δηλαδή το πολύ 2% υψηλότερα σε σύγκριση με το κλείσιμο της Δευτέρας.

Οι εκτιμήσεις αυτές δείχνουν ότι το ράλι που φέρνει στον Stoxx 600 τις καλύτερες τριμηνιαίες αποδόσεις του από το 2015, με άνοδο 13%, δεν θα έχει συνέχεια.

Bank of America και Goldman Sachs εκτιμούν ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές θα υποχωρήσουν το πρώτο εξάμηνο, πριν ανακάμψουν στο δεύτερο. Και αυτό, έπειτα από την πτώση του 10% που σημειώνουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για το σύνολο του 2022, λόγω του επίμονα υψηλού πληθωρισμού, της ενεργειακής κρίσης και της συνεχιζόμενης νομισματικής σύσφιγξης.

Με το τελευταίο ράλι ανάκαμψης, ευρωπαϊκοί δείκτες όπως ο Stoxx 50 της Ευρωζώνης, ο γερμανικός DAX και ο ιταλικός FTSE MIB μπήκαν σε bull market. Ο Stoxx 600 δεν έχει ενισχυθεί τόσο, όμως προσαρμοσμένος στα μερίσματα, έχει επιστρέψει υψηλότερα από το σημείο όπου βρισκόταν ήταν πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Bank of America βλέπει πτώση άνω του 15% για τον Stoxx 600 μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου, πριν ο δείκτης ανακάμψει από τις 365 μονάδες στις 430 μονάδες έως το τέλος του έτους, καθώς οι οικονομίες θα αρχίζουν να βελτιώνονται.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs εκφράζουν παρόμοια άποψη. «Αναμένουμε ότι το 2023 θα αποδειχθεί πιο δύσκολο, αφότου τα εταιρικά κέρδη φάνηκαν ανθεκτικά φέτος», δήλωσε στο Bloomberg η Sharon Bell, σημειώνοντας ότι θα είναι πιο δύσκολο για τις επιχειρήσεις να μετακυλήσουν το αυξημένο κόστος τους σε μια ύφεση.

Πάντως, το εύρος των προβλέψεων για τον Stoxx 600 είναι αρκετά μεγάλο. Οι αναλυτές της Deutsche Bank είναι οι πιο αισιόδοξοι, καθώς η τιμή-στόχος των 495 μονάδων που δίνουν προβλέπει περιθώρια ανόδου 12% από τα τρέχοντα επίπεδα. Η TFS Derivatives είναι η πιο απαισιόδοξη, με τον στόχο των 355 μονάδων να υποδηλώνει πτώση σχεδόν 20%.

Η BNP Paribas περιμένει πτώση 19% του Euro Stoxx 50 το 2023.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Σήμα πώλησης από τη Morgan Stanley – Το ράλι εξαντλείται

Χρηματιστήρια: Τρεις κορυφαίοι οίκοι βλέπουν βουτιά άνω του 20% το 2023

Πουλά στο ράλι η BofA: Το σοκ της ύφεσης θα είναι εξίσου μεγάλο με το σοκ του πληθωρισμού

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News