Business & Finance Τρίτη 6/12/2022, 09:24
ΑΓΟΡΕΣ

Πού ελπίζει το smart money: Επενδυτές 5 τρισ. δολαρίων ποντάρουν κατά της ύφεσης

Πού ελπίζει το smart money: Επενδυτές 5 τρισ. δολαρίων ποντάρουν κατά της ύφεσης

Επαγγελματίες επενδυτές που διαχειρίζονται κεφάλαια 5 τρισ. δολαρίων  ποντάρουν επιθετικά ότι η οικονομική ύφεση θα αποφευχθεί, παρά τις προειδοποιήσεις των αναλυτών για το αντίθετο.

Σύμφωνα  με ανάλυση της Goldman Sachs που παρακολουθεί τις επενδυτικές θέσεις αμοιβαίων κεφαλαίων και hedge funds με συνολικό ενεργητικό σχεδόν 5 τρισ. δολαρίων, οι διαχειριστές κεφαλαίων προτιμούν μετοχές που επηρεάζονται από τον οικονομικό κύκλο, όπως βιομηχανικές εταιρείες και εταιρείες παραγωγής πρώτων υλών.

Οι μετοχές που τείνουν να τα πηγαίνουν καλά κατά τη διάρκεια μιας οικονομικής ύφεσης, όπως οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και τα βασικά καταναλωτικά αγαθά, βρίσκονται για την ώρα εκτός των προτιμήσεών τους.

Ουσιαστικά, οι διαχειριστές κεφαλαίων στοιχηματίζουν ότι η Federal Reserve θα μπορέσει να τιθασεύσει τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσει ύφεση. Πρόκειται για μία δύσκολη ισορροπία που ονομάζεται «ομαλή οικονομική προσγείωση».

Το πόσο ευάλωτα είναι αυτά τα στοιχήματα φάνηκε την περασμένη Παρασκευή και τη Δευτέρα, όταν οι ισχυρές ενδείξεις για την αμερικανική αγορά εργασίας κα τον τομέα των υπηρεσιών στις ΗΠΑ πυροδότησαν εικασίες ότι η Fed θα συνεχίσει τις επιθετικές πολιτικές σύσφιγξης, αυξάνοντας τον κίνδυνο ενός λάθους πολιτικής που θα απομάκρυνε το σενάριο της ομαλής προσγείωσης.

Βέβαια, οι θέσεις αυτές δεν δείχνουν ότι το λεγόμενο smart money έχει μπει σε φάση «risk on». Στην πραγματικότητα, τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια αύξησαν τις θέσεις τους σε μετρητά και τα απαισιόδοξα στοιχήματά τους στις μετοχές φέτος, καθώς η Fed ξεκίνησε την πιο επιθετική εκστρατεία για την καταπολέμηση του πληθωρισμού εδώ και δεκαετίες.

Αλλά κάτω από την αμυντική στάση τους,  υπάρχει μια κυκλική προδιάθεση, η οποία έρχεται σε αντίθεση με γενικευμένες ανησυχίες της επενδυτικής κοινότητας για την οικονομία.

Στη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η Bank of America ανάμεσα σε διαχειριστές κεφαλαίων τον περασμένο μήνα, καθαρό ποσοστό 77% προέβλεψε παγκόσμια ύφεση τους επόμενους 12 μήνες. Είναι το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από την εποχή της κρίσης κορωνοϊού του 2020.

Η πιθανότερη εξήγηση για τη στάση των funds, σύμφωνα με το Bloomberg, είναι ότι ποντάρουν στην ελπίδα ότι η Fed θα μπορέσει να ενορχηστρώσει μια ήπια προσγείωση. Σε αυτήν την περίπτωση, τα κακά οικονομικά νέα θεωρούνται καλά για την αγορά, καθώς δείχνουν ότι η προσπάθεια του προέδρου της Fed, Jerome Powell, για την καταπολέμηση του πληθωρισμού λειτουργεί και ως εκ τούτου οι policymakers μπορούν να απομακρυνθούν από τον επιθετικό ρυθμό αυξήσεων των επιτοκίων.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Σήμα πώλησης από τη Morgan Stanley – Το ράλι εξαντλείται

Χρηματιστήρια: Τρεις κορυφαίοι οίκοι βλέπουν βουτιά άνω του 20% το 2023 

Πουλά στο ράλι η BofA: Το σοκ της ύφεσης θα είναι εξίσου μεγάλο με το σοκ του πληθωρισμού

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News