Business & Finance Πέμπτη 15/12/2022, 17:37
ΑΓΟΡΕΣ

Σε ρυθμό Fed η Wall Street: Συνεχίζεται το ξέσπασμα των επενδυτών

Σε ρυθμό Fed η Wall Street: Συνεχίζεται το ξέσπασμα των επενδυτών

Συνεχίζονται οι τριγμοί της απόφασης Fed κατά μήκος της Wall Street, με τους επενδυτές να ρίχνουν ξανά στο κόκκινο τους βασικούς δείκτες.

Παρότι η χθεσινή απόφαση για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης είχε προεξοφληθεί από την αγορά, ο Dow Jones υποχωρεί κατά σχεδόν 700 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 2%. Λίγο μετά το άνοιγμα των αμερικανικών αγορών, ο S&P σημειώνει επίσης απώλειες 2,2%, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί κατά 2,54%.

Ωστόσο, οι επενδυτές είχαν να «χωνέψουν» όχι μόνο την απόφαση της Fed, η οποία ενδέχεται να προοιωνίζεται ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, αλλά και μία σειρά από δείκτες που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Λιανικές πωλήσεις

Ειδικότερα, όπως φάνηκε σε σχετική έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, οι καταναλωτές στις ΗΠΑ «έκαναν κράτει» τον Νοέμβριο, οδηγώντας σε συρρίκνωση 0,6% στις λιανικές πωλήσεις σε μηνιαία βάση. Ανησυχία προκάλεσε και το γεγονός ότι η υποχώρηση ήταν διάχυτη, αφού επηρέασε τον κλάδο των επίπλων και οικιακών ειδών (-2,6%), οικοδομικών υλικών και ειδών κήπου (-2,5%) και τον τομέα οχημάτων και εξαρτημάτων αυτοκινήτου (-2,3%).

Παράλληλα, μειώθηκαν και οι online πωλήσεις κατά 0,9%, ενώ αντιθέτως αύξηση παρουσίασαν οι πωλήσεις σε μπαρ και εστιατόρια, αλλά και ο τομέας τροφίμων και ποτών.

Βιομηχανική παραγωγή

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Fed, η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ συρρικνώθηκε κατά 0,6% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο. Πρόκειται για πρώτη μείωση τους τελευταίους έξι μήνες και άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο. Οι αναλυτές ωστόσο παρέμεναν άνοδο για τον περασμένο μήνα.

Εργασία

Παρότι μέχρι χθες η Fed σχημάτιζε θετική εικόνα για την ανάπτυξη, τις δαπάνες και την παραγωγή, ο πρόεδρος της Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ άφησε να εννοηθεί ότι ανησυχεί για την υπερβολικά ισχυρή αύξηση των θέσεων εργασίας και για το υπερβολικά καλό επίπεδο ανεργίας σε ό,τι αφορά τη «μάχη» της Fed εναντίον του πληθωρισμού.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Fed: Αύξησε τα επιτόκια 50 μ.β – Σήμα ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αυξήσεις

Πάουελ: Υπάρχει ακόμη πολύ δρόμος μπροστά μας – Όλα είναι ρευστά

Ντάιμον: Ο πληθωρισμός στραγγίζει τις αποταμιεύσεις – Σε ύφεση το 2023 οι ΗΠΑ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News