Business & Finance Τετάρτη 14/12/2022, 20:16
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Υποτονική συνεδρίαση εν όψει της απόφασης της Fed για τα επιτόκια

Ευρωπαϊκές μετοχές: Υποτονική συνεδρίαση εν όψει της απόφασης της Fed για τα επιτόκια

Οι ευρωπαϊκές μετοχές κινήθηκαν υποτονικά την Τετάρτη, αφού είχαν σημειώσει σχεδόν υψηλά μιας εβδομάδας στην προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές κινήθηκαν με προσοχή ενόψει της επικείμενης απόφασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τα επιτόκια.

Ο περιφερειακός δείκτης STOXX 600 παρέμεινε αμετάβλητος μέχρι το κλείσιμο.

Ο δείκτης είχε σημειώσει άνοδο άνω του 1% την Τρίτη, αφού τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που ήταν ηπιότερα του αναμενόμενου αύξησαν τις ελπίδες ότι η Fed θα στραφεί σε μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων.

«Υπάρχει μια ένταση μεταξύ της μείωσης του πληθωρισμού και των συνεχιζόμενων ερωτημάτων γύρω από την ανάπτυξη και τις προοπτικές για ύφεση στις ανεπτυγμένες οικονομίες το επόμενο έτος», δήλωσε ο Richard Flax, επικεφαλής επενδύσεων της Moneyfarm.

Η Fed αναμένεται ευρέως να προβεί σε αύξηση του επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης (bps) στις 14:00 ET (21:00 ώρα Ελλάδας) την Τετάρτη, μετά από τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις 75 bps. Ωστόσο, οι ανησυχίες σχετικά με τη μελλοντική πορεία των αυξήσεων των επιτοκίων οδήγησαν τους επενδυτές σε συγκρατημένη αισιοδοξία. καθώς ανησυχούσαν για την προοπτική να οδηγηθεί η οικονομία σε ύφεση από τις απότομες αυξήσεις των επιτοκίων.

Ο πληθωρισμός στη Βρετανία υποχώρησε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Νοέμβριο, προσφέροντας περαιτέρω ενδείξεις εξασθένησης των πιέσεων στις τιμές μετά την επιβράδυνση του πληθωρισμού και στη ζώνη του ευρώ τον περασμένο μήνα.

Τόσο η Τράπεζα της Αγγλίας όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανακοινώσουν αποφάσεις για τα επιτόκια την Πέμπτη.

«Ο χθεσινός ΔΤΚ αύξησε τις προσδοκίες των αγορών για έναν ηπιότερο κύκλο αυξήσεων (της Fed) και αυτό φάνηκε κατά κάποιον τρόπο στις ευρωπαϊκές αγορές, διότι επηρεάζει τις αντιλήψεις της αγοράς για το πόσο γρήγορα θα μπορούσε να προχωρήσει η ΕΚΤ και πόσο μακριά θα την οδηγήσει ο κύκλος αυξήσεων», δήλωσε ο Bas van Geffen, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής μακροοικονομικών της Rabobank.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2% για τα επόμενα τρία χρόνια, δήλωσε πηγή στο Reuters, περισσότερο από ό,τι αναμένουν σήμερα οι αγορές και σηματοδοτώντας ότι ο αγώνας της κατά της ανεξέλεγκτης αύξησης των τιμών απέχει πολύ από το να τελειώσει.

Το κόστος δανεισμού της Ευρωζώνης αυξήθηκε εν μέσω παρατηρήσεων από πηγές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ οι επενδυτές εξαργύρωναν το ράλι των ομολόγων την προηγούμενη ημέρα που τροφοδοτήθηκε από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Οι ευαίσθητες στα επιτόκια τεχνολογικές μετοχές υποχώρησαν κατά 0,9%, ενώ οι τράπεζες υποχώρησαν κατά 0,5%.

Μετοχές όπως η Nestle και η Unilever πρόσθεσαν 1% η καθεμία, περιορίζοντας τις απώλειες του STOXX 600.

Οι μετοχές ταξιδιών και αναψυχής υποχώρησαν κατά 1,4%, παρασυρόμενες από τις εισηγμένες στο Λονδίνο μετοχές της TUI, οι οποίες υποχώρησαν κατά 8,0%, αφού η μεγαλύτερη εταιρεία διακοπών στον κόσμο δήλωσε ότι σχεδιάζει να αποπληρώσει τη στήριξη COVID-19 μέσω αύξησης κεφαλαίου το επόμενο έτος.

Εν τω μεταξύ, η ιδιοκτήτρια της Zara, Inditex, σημείωσε άνοδο 3,1%, αφού η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης μόδας στον κόσμο ανακοίνωσε αύξηση 24% στα καθαρά κέρδη της για το εννεάμηνο 2022.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News