Business & Finance Τρίτη 6/12/2022, 17:22
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντάιμον: Ο πληθωρισμός στραγγίζει τις αποταμιεύσεις – Σε ύφεση το 2023 οι ΗΠΑ

Ντάιμον: Ο πληθωρισμός στραγγίζει τις αποταμιεύσεις – Σε ύφεση το 2023 οι ΗΠΑ

Ο πληθωρισμός εξαντλεί τα αποθέματα που συγκέντρωσαν τα νοικοκυριά από τα προγράμματα στήριξης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σπρώχνοντας ενδεχομένως τις ΗΠΑ σε ήπια ή βαθιά ύφεση το 2023. Αυτό προέβλεψε ο Τζέιμι Ντάιμονσε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι οι Αμερικανοί καταναλωτές έχουν 1,5 τρισ. δολάρια σε αποταμιεύσεις, αλλά ξοδεύουν 10% περισσότερο σε σχέση με το 2021.

«Ο πληθωρισμός εξαφανίζει ό,τι ανέφερα μόλις και αυτά τα 1,5 τρισ. δολάρια θα εξαντληθούν κάποια στιγμή στα μέσα του επόμενου έτους. Όταν κοιτάζει κανείς μπροστά, αυτά τα πράγματα μπορούν κάλλιστα να εκτροχιάσουν την οικονομία και να προκαλέσουν την ήπια ή βαθιά ύφεση, για την οποία ανησυχεί ο κόσμος», τόνισε στο CNBC, ο Ντάιμον.

Σε ό,τι αφορά τις κινήσεις της Fed, ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan εκτίμησε προς κινείται προς επιτόκιο 5%, το οποίο όμως «ενδέχεται να μην είναι αρκετό» για να αποκλιμακώσει τον πληθωρισμό.

Παρότι οι προοπτικές για την οικονομία φαίνεται να «σκοτεινιάζουν», η τραπεζική βιομηχανία θα μπορέσει να αντέξει έναν κύκλο περισσότερων πτωχεύσεων, δήλωσε. Αυτό, κατά τον Ντάιμονοφείλεται εν μέρει στις νέες απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας που εφαρμόστηκαν στις τράπεζες μετά την κρίση του 2008. «Το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα είναι απίστευτα γερό από ένα εκατομμύριο διαφορετικές πτυχές», τόνισε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από μερικούς μήνες, ο Ντάιμονείχε προειδοποιήσει για έναν «πολύ, πολύ σοβαρό» συνδυασμό κινδύνων στη διεθνή και την αμερικανική οικονομία. Ο Ντάιμονείχε δηλώσει ότι μεταξύ των πιο επικίνδυνων παραγόντων που θα «χτυπήσουν» την οικονομία είναι ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός, οι αυξήσεις των επιτοκίων πέραν του προσδοκώμενου, το αβέβαιο αποτέλεσμα της ποσοτικής χαλάρωσης και βέβαια οι επιδράσεις του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία.

«Αυτά είναι πολύ, πολύ σοβαρά πράγματα, τα οποία πιστεύω ότι κατά πάσα πιθανότητα θα σπρώξουν τις ΗΠΑ και τον κόσμο – εννοώ, η Ευρώπη είναι ήδη σε ύφεση – και είναι πιθανό να ρίξουν τις ΗΠΑ σε ένα είδος ύφεσης σε έξι με εννιά μήνες από τώρα», είχε δηλώσει ο Ντάιμον.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

«Μαύρες» προβλέψεις για το 2023: Τι λένε έξι CEOs

IIF: Σε κρίση αλά 2009 η παγκόσμια οικονομία – Η Ευρώπη στο επίκεντρο

BIS: Το «τεράστιο, κρυφό και αυξανόμενο» χρέος των 65 τρισ. δολαρίων και οι κίνδυνοι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News