Business & Finance Τρίτη 21/02/2023, 19:12
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε υψηλά 10ετίας οι αποδόσεις των κοντινών τίτλων

Ομόλογα: Σε υψηλά 10ετίας οι αποδόσεις των κοντινών τίτλων

Συνεχίστηκε και σήμερα με αμείωτο ρυθμό η άνοδος των ομολογιακών αποδόσεων του ευρώ, καθώς τα νέα οικονομικά στατιστικά ενισχύουν το σενάριο για περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις. Ειδικά, οι αποδόσεις των κοντινών τίτλων εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια μεγαλύτερο της δεκαετίας. 

Η απόδοση του διετούς γερμανικού άγγιξε υψηλό 14 ετών, στο 2,95%, ενώ του αντίστοιχου ιταλικού έφθασε στο 3,57%, υψηλό άνω των 10ετών με άνοδο 12 μονάδων βάσης. 

Τα προκαταρκτικά στοιχεία της S&P Global για το δείκτη επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη έδειξαν αύξηση σε υψηλό εννέα μηνών, στο 52,3 τον Φεβρουάριο από το 50,3 του Ιανουαρίου και κατά πολύ υψηλότερα από το 50,6 που περίμεναν οι αναλυτές. 

Ο κλάδος υπηρεσιών ήταν αυτός που καθοδήγησε την άνοδο, παρότι η μεταποιητική δραστηριότητα παρέμεινε εξασθενημένη. Ο δομικός πληθωρισμός, ο βασικός παράγοντας που καθοδηγεί τις περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις, συνδέεται κατά το πλείστον με τον κλάδο παροχής υπηρεσιών και την ισχυρή αγορά εργασίας, όπως αναφέρουν αναλυτές της Nomura. 

«Ο χειμώνας δεν ήταν τελικά τόσο εξασθενημένος όσο περιμέναμε. Οι τιμές ενέργειας υποχωρούν καθώς η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών βελτιώνεται. Για την αγορά ομολόγων, το σημερινό σκηνικό ενέχει τον κίνδυνο για περαιτέρω ρευστοποιήσεις», αναφέρει στρατηγικός αναλυτής της Bank of America. 

H απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε οκτώ μονάδες βάσης στο 2,53%, προσεγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2011, το 2,56%. 

Η άνοδος τροφοδοτήθηκε και από τα στοιχεία για το δείκτη επενδυτικού κλίματος του γερμανικού ινστιτούτου ZEW, που παρουσίασε βελτίωση. «Λαμβάνοντας υπόψιν τα στοιχεία αυτά σε συνδυασμό με το δείκτη μεταποίησης και υπηρεσιών στην Ευρωζώνη, όλα υποδηλώνουν ότι τα χειρότερα έχουν παρέλθει», σημειώνει ο Κλάους Βίστεσεν, οικονομολόγος της εταιρείας συμβούλων Pantheon Macroelectronics. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε 13 μονάδες βάσης, φθάνοντας προς στιγμή έως το 4,48%, σε υψηλό έξι εβδομάδων. Αντίστοιχα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς άγγιξε ενδοσυνεδριακά το 4,46%, ενώ του πενταετούς ξεπέρασε το 3,70%. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News