Business & Finance Τρίτη 14/02/2023, 21:00
ΑΓΟΡΕΣ

Μετά τον πληθωρισμό: Οριακά κέρδη για Ευρώπη, o Dow με πτώση άνω των 100 μονάδων

Μετά τον πληθωρισμό: Οριακά κέρδη για Ευρώπη, o Dow με πτώση άνω των 100 μονάδων

Συγκρατημένα αντέδρασαν μέχρι στιγμής οι μετοχές στη Wall Street στον απόηχο των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που έδειξαν ότι σε μηνιαία βάση οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν τον Ιανουάριο σε σχέση με το Δεκέμβριο, ενώ και σε ετήσια βάση η αποκλιμάκωση δεν ήταν και τόσο μεγάλη όσο αναμενόταν. 

Αμέσως μετά την ανακοίνωση, ο Dow Jones σημείωσε πτώση άνω των 100 μονάδων ή 0,4%, ενώ νευρικότητα παρουσίασε και ο S&P 500. Μόνο ο Nasdaq συνέχισε να κινείται σε θετικό έδαφος βρίσκοντας στήριγμα στις μετοχές τεχνολογίας, μεταξύ των οποίων Tesla και Nvidia, με κέρδη άνω του 4% εκάστη. 

Τα στοιχεία έκαναν τους αναλυτές να επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους και να περιμένουν τώρα τουλάχιστον δύο ακόμη επιτοκιακές αυξήσεις από την Φέντεραλ Ριζέρβ των 25 μονάδων βάσης, με τις επιτοκιακές αυξήσεις να συνεχίζονται τώρα ενδεχομένως και στο δεύτερο εξάμηνο. 

Την αγωνία των επενδυτών επέτειναν και οι δηλώσεις δύο «γερακιών» της Fed, του διοικητή της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας του Ρίτσμοντ και του διοικητή της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας του Ντάλλας ότι η Fed θα πρέπει να δώσει έμφαση στη μείωση του πληθωρισμού έναντι των κινδύνων για την ανάπτυξη της οικονομίας. 

Έχασε τα κέρδη της η Ευρώπη    

Mε οριακά κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές τη σημερινή συνεδρίαση, καθώς η αρχική άνοδος από τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα μετριάστηκε σημαντικά από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που έδειξαν ότι οι τιμές αυξήθηκαν σε μηνιαία βάση σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, τροφοδοτώντας τα σενάρια για συνέχιση των επιτοκιακών αυξήσεων από την Φέντεραλ Ριζέρβ. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με οριακή άνοδο 0,1%, αφού είχε αγγίξει υψηλό έτους στην αρχή της συνεδρίασης. Οι ευρωπαϊκές αγορές αντέδρασαν στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, δεδομένου ότι η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Αγγλίας θα ακολουθήσουν το δρόμο που θα χαράξει η Φέντεραλ Ριζέρβ, όπως ανέφεραν αναλυτές της Equiti Capital. 

«Εάν είσαι γεράκι στο μέτωπο του πληθωρισμού, θα μπορούσες εύκολα να ερμηνεύσεις τα σημερινά στοιχεία ως προάγγελο περαιτέρω επιτοκιακών αυξήσεων. Όμως για τους πιο ήπιους διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής, υπάρχουν αρκετές πτυχές στα στοιχεία που ανακοινώθηκαν οι οποίες δείχνουν ότι οι πιέσεις των τιμών παραμένουν σε καθοδική πορεία».

Στην Ευρωζώνη, τα στοιχεία για την απασχόληση του τέταρτου τριμήνου του 2022 έδειξαν ότι η αγορά παραμένει ιδιαίτερα δυναμική καθιστώντας πολύ πιο δύσκολο το έργο της ΕΚΤ για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Το μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, Γκάμπριελ Μακλούφ είπε ότι η ΕΚΤ πιθανότατα θα αυξήσει τα επιτόκια πάνω από το 3,5%. 

Ο κλάδος τηλεπικοινωνιών ενισχύθηκε 1,5%, με τη μετοχή της Vodafone να καταφράφει κέρδη 3,4% από τη στιγμή που η Liberty Global αγόρασε μερίδιο 5% στο βρετανικό όμιλο τηλεπικοινωνιών. Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε οριακά 0,1%, αγγίζοντας νέο ιστορικό υψηλό στο κλείσιμο. 

Από τις μεμονωμένες μετοχές ξεχώρισε και η Coca-Cola HBC η οποία σημείωσε άλμα 5% μετά την ανακοίνωση καλύτερων των εκτιμήσεων λειτουργικών κερδών για το έτος χρήσης.  

Ο γερμανικός DAX αν και συνέχισε να κερδίζει έδαφος κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, έχασε στο τέλος τα κέρδη του και έκλεισε με μικρές απώλειες 0,1% στις 15.380,56 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε μικρά κέρδη 0,1% στις 7.213,81 μονάδες. Στην περιφέρεια ο ιταλικός MIB κέρδισε 0,2%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε 0,6%.

 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Ομόλογα: Σε άνοδο οι αποδόσεις του ευρώ – Πιέσεις από τις ΗΠΑ

Wall Street: Στο κόκκινο μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

ΗΠΑ: Στο 6,4% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο

  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News