Business & Finance Δευτέρα 12/12/2022, 21:12
ΑΓΟΡΕΣ

Αγορές: Εν αναμονή αποφάσεων ΕΚΤ και Fed – Ανησυχίες σε Ευρώπη, στήριγμα από tech στις ΗΠΑ

Αγορές: Εν αναμονή αποφάσεων ΕΚΤ και Fed  – Ανησυχίες σε Ευρώπη, στήριγμα από tech στις ΗΠΑ

Με το βλέμμα στραμμένο στις αποφάσεις των κορυφαίων κεντρικών τραπεζών, Fed, EKT και Τράπεζα της Αγγλίας που συνεδριάζουν Τετάρτη και Πέμπτη, βρίσκονται οι επενδυτές προκειμένου να πάρουν μία ιδέα για τα βήματα που θα ακολουθήσουν το επόμενο έτος, αλλά και πώς θα αντιδράσουν οι αγορές σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο του έτους. 

Αυτό ωστόσο που «βλέπουν» οι αγορές είναι ότι ενώ οι κεντρικές τράπεζες θα αρχίσουν να κατεβάζουν ταχύτητα στις επιτοκιακές αυξήσεις, απέχουν ακόμη πολύ από το τέλος του σημερινού κύκλου αύξησης των επιτοκίων ακόμη και εάν υποβώσκει ο κίνδυνος ύφεσης, γεγονός που βάζει τους επενδυτές σε έντονη επαγρύπνηση. Ήδη, η ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού έχει αναγκάσει τις κεντρικές τράπεζες στις ανεπτυγμένες οικονομίες να αυξήσουν το κόστος δανεισμού κατά 25,15% αθροιστικά στο σημερινό κύκλο, που αποτελεί την πιο επιθετική σύσφιγξη σε διάρκεια τουλάχιστον 40 ετών. 

Οι ανησυχίες αυτές αποτυπώνονται στις ευρωπαϊκές αγορές, όπου ο δείκτης STOXX 600 κατέγραψε το προηγούμενο πενθήμερο την πρώτη εβδομαδιαία πτώση στη διάρκεια των τελευταίων οκτώ εβδομάδων. Aπό τις αρχές του έτους έως σήμερα, ο δείκτης έχει υποχωρήσει 10,4%, εν μέσω της πολύ αυστηρής νομισματικής πολιτικής. 

Στη σημερινή συνεδρίαση, ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης υποχώρησε 0,5%, δεχόμενος πιέσεις και από τις ανησυχίες για την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 στην Κίνα, που οι υγειονομικές αρχές τα αποδίδουν σε απλή γρίπη. 

«Οι αγορές εξακολουθούν να ενστερνίζονται το σημερινό αφήγημα ότι ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί και ότι οι κεντρικές τράπεζες θα καταφέρουν να επιβραδύνουν τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων», αναφέρει ο Ρας Μουλντ, επικεφαλής επενδύσεων της AJ Bell. Ωστόσο, οικονομολόγοι της Deutsche Bank εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός δεν πρόκειται να κορυφωθεί στην πραγματικότητα έως τα τέλη του 2023, εκτιμώντας ότι οι πληθωριστικοί κίνδυνοι είναι ανοδικοί και ότι οι προσδοκίες των αγορών είναι υπερβολικά ήπιες και πιθανόν να μην επαληθευτούν. 

Οι μεταλλευτικοί όμιλοι υποχώρησαν στη σημερινή συνεδρίαση κατά 1,7%, καθώς έχασε έδαφος η τιμή του χαλκού εν μέσω ανησυχιών για τις προοπτικές της οικονομίας. Σε πτώση και ο κλάδος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Ευρώπης. 

Ωστόσο, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Wall Street βρήκε στήριγμα, μέχρι αυτή την ώρα, από τη μετοχή της Microsoft, μετά την είδηση ότι ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός απέκτησε μερίδιο 4% στο χρηματιστήριο αξιών του Λονδίνου. 

Ο δείκτης S&P 500 φάνηκε να ανακάμπτει από την χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση από τα τέλη Σεπτεμβρίου που γνώρισε το προηγούμενο πενθήμερο, εν μέσω δυσοίωνων προβλέψεων για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας αλλά και των αντιφατικών στοιχείων. Βεβαίως, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή που ανακοινώνονται αύριο Τρίτη, με τους αναλυτές να αναμένουν ένα ποσοστό 7,3% από το 7,7% του Οκτωβρίου. «Τα στοιχεία αναμένεται να δείξουν συνέχιση της αποκλιμάκωσης σε ετήσια βάση», ανέφερε ο Σαμ Στόβαλ, στρατηγικός αναλυτής της CFRA Research.

Επίσης, παρότι οι περισσότεροι αναλυτές έχουν προεξοφλήσει μία επιτοκιακή αύξηση των 50 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση της Fed, εξακολουθούν να έχουν νευρικότητα μήπως ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ τους ξαφνιάσει με μία πιο απαισιόδοξη του αναμενομένου πρόβλεψη. 

Πάντως, οι ανησυχίες για ύφεση έχουν στιγματίσει και τους τρεις βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες οι οποίοι οδεύουν προς την χειρότερη ετήσια επίδοση από το 2008. Ο Nasdaq και ο S&P 500 υποχωρούν από τις αρχές του έτους έως σήμερα 29,4% και 17% αντίστοιχα. 

 

Σε άνοδο οι τιμές πετρελαίου 

 
Κέρδη περίπου δύο δολαρίων παρουσιάζουν οι τιμές πετρελαίου καθώς ένας βασικός αγωγός πετρελαίου στις ΗΠΑ διέκοψε τη λειτουργία του και η Ρωσία απειλεί να μειώσει την παραγωγή τους, παρότι η χαλάρωση των περιορισμών κατά της Covid 19 στην Κίνα ευνοεί τις προοπτικές για αύξηση της ζήτησης.

Η τιμή brent στο Λονδίνο ενισχύεται 2,6% στα 78,11 δολάρια το βαρέλι, ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή αργού κυμαίνεται στα 73,42 δολάρια με άνοδο άνω του 3%. Να σημειωθεί ότι την προηγούμενη εβδομάδα και οι δύο τιμές κατέγραψαν την χειρότερη επίδοση από το Δεκέμβριο του 2021, εν μέσω ανησυχιών για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. 

Ωστόσο, η Bank of America Global προβλέπει ότι η τιμή brent θα ανακάμψει και θα ξεπεράσει τα 90 δολάρια το βαρέλι σε μία πιο ήπια τοποθέτηση της Fed όσον αφορά στη νομισματική πολιτική της και σε ένα «επιτυχημένο» άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας.  

 

moneyreview.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Ομόλογα: Χωρίς κατεύθυνση η αγορά αναμένοντας τις κεντρικές τράπεζες

Πόσα θα είχατε βγάλει εάν είχατε αγοράσει Apple όταν μπήκε στο χρηματιστήριο

Έρχεται νέα κρίση αλά 2008; Τι φοβούνται Roubini, ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα

 

 
   
    

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News