Business & Finance Δευτέρα 29/08/2022, 17:20
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Συνέχεια στην πανωλεθρία της Παρασκευής – Τριγμοί και στην Ευρώπη

Wall Street: Συνέχεια στην πανωλεθρία της Παρασκευής – Τριγμοί και στην Ευρώπη

Στην ίδια πορεία με το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής συνεχίζουν οι δείκτες της Wall Street, καταγράφοντας απώλειες κατά μήκος του ταμπλό, αφού οι επενδυτές ακόμη «χωνεύουν» την ομιλία του προέδρου της Fed για παράταση της επιθετικής νομισματικής πολιτικής μέχρι να κατασταλούν σημαντικά οι πληθωριστικές πιέσεις.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones διολίσθησε κατά περίπου 213 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 0,66% λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης. Ο S&P 500 και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχωρούν κατά περίπου 0,53% και 0,62% αντίστοιχα.

Η ανένδοτη στάση που διατήρησε ο Τζερόμ Πάουελ, πρόεδρος της Fed, ο οποίος έκανε λόγο για πιθανή πρόκληση «πόνου» στην αμερικανική οικονομία στη μάχη κατά του πληθωρισμού, προκάλεσε τριγμούς στις αμερικανικές, αλλά και τις διεθνείς αγορές. Ενδεικτικά την Παρασκευή, λίγες ώρες μετά την ομιλία του Πάουελ στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Fed στο Jackson Hole, οι αμερικανικοί δείκτες έκλεισαν με σαρωτικές απώλειες άνω του 3%, καταγράφοντας τις χειρότερες επιδόσεις των τελευταίων μηνών.

Σήμερα, όμως, το επενδυτικό κλίμα στις παγκόσμιες αγορές φαίνεται να επιδεινώθηκε περαιτέρω, αφού κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου μία σειρά αξιωματούχων της ΕΚΤ προειδοποίησε για μεγάλη επιτοκιακή αύξηση στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, πυροδοτώντας εκ νέου έντονες ανησυχίες για ύφεση.

Ειδικότερα, στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία από το πρωί βρίσκονται «στο κόκκινο», οι μετοχές σε όλους τους κλάδους και ιδίως στον τομέα της τεχνολογίας καταγράφουν απώλειες. Λίγο μετά τις 5 το απόγευμα ώρα Ελλάδος, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,75%. Ο Dax της Φρανκφούρτης παρουσιάζει απώλειες 0,48%, ενώ ο FTSE του Λονδίνου επίσης σημειώνει απώλειες 0,7%. Ο CAC του Παρισιού βρίσκεται στο -0,86% και ο FTSE MIB του Μιλάνου στο -043%.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πάουελ: Η συγκράτηση του πληθωρισμού απαιτεί επώδυνα μέτρα

Στο κόκκινο τα χρηματιστήρια – Βουτιά πάνω από 3% στο ΧΑ

Bloomberg: H ΕΚΤ ετοιμάζεται για μια ακόμη μεγάλη αύξηση των επιτοκίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News