Business & Finance Τρίτη 14/02/2023, 20:14
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε άνοδο οι αποδόσεις του ευρώ – Πιέσεις από τις ΗΠΑ

Ομόλογα: Σε άνοδο οι αποδόσεις του ευρώ – Πιέσεις από τις ΗΠΑ

Ανοδικά κινήθηκαν οι αποδόσεις στην ευρωπαϊκή αγορά κρατικών ομολόγων σε μία νευρική συνεδρίαση στον απόηχο των στοιχείων στις ΗΠΑ που έδειξαν ότι υποχώρησαν οι πιέσεις στις τιμές καταναλωτή για ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες, παρότι επιταχύνθηκαν σε άλλες κατηγορίες. 

Ο βασικός πληθωρισμός αυξήθηκε περισσότερο απ΄ό,τι αναμενόταν τον Ιανουάριο, όμως πρόκειται για τη βραδύτερη αύξηση από τα τέλη του 2021, γεγονός που υπογραμμίζει ότι η συνολική τάση βαίνει μειούμενη, παρότι οι πιέσεις δεν υποχωρούν τόσο γρήγορα όσο αναμενόταν. 

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, οι τιμές των αμερικανικών κρατικών ομολόγων ενισχύθηκαν οδηγώντας τις αποδόσεις σε πτώση, προτού αντιστραφεί η τάση αυτή παρασύροντας σε άνοδο και τις αποδόσεις του ευρώ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε στο 3,72% από το 3,62% στην αρχή της συνεδρίασης. 
    
Στην Ευρωζώνη, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε δύο μονάδες βάσης στο 2,391% αυξανόμενη 5,6 μονάδες βάσης μετά τα στοιχεία. «Η Φέντεραλ Ριζέρβ έχει ήδη υπογραμμίσει ότι θα χρειαστεί περισσότερες ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται. Δεν πιστεύω ότι πήρε αυτές τις ενδείξεις από τα σημερινά στοιχεία. Είναι σαφές ότι θα θα συνεχίσει τις επιτοκιακές αυξήσεις», ανέφερε ο επικεφαλής αναλυτής της Nordea, Jan von Gerich. 

To spread μεταξύ των γερμανικών και αμερικανικών 10ετών άγγιξε προς στιγμή το χαμηλό των 121 μονάδων βάσης αμέσως μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, προτού επιστρέψει στις 133. 

Η απόδοση του γερμανικού διετούς άγγιξε υψηλό 14 ετών στο 2,81% με άνοδο τριών μονάδων βάσης. 

Οι στρατηγικοί αναλυτές της ING θεωρούν λογική την αναπροσαρμογή των ομολογιακών αποδόσεων προς υψηλότερα επίπεδα, τη στιγμή μάλιστα που η ΕΚΤ εξακολουθεί να βρίσκεται πίσω από την Φέντεραλ Ριζέρβ στη μάχη κατά του πληθωρισμού. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς αυξήθηκε πέντε μονάδες βάσης αμέσως μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ για να πάρει εν συνεχεία μία ανάσα στο 4,18% με το spread έναντι των γερμανικών στις 176 μονάδες βάσης. 
  
Στην ΗΔΑΤ καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές 32 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 14 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη στο 4,17%.

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News