Business & Finance Πέμπτη 9/02/2023, 19:49
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε πτώση οι αποδόσεις του ευρώ μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό σε Γερμανία

Ομόλογα: Σε πτώση οι αποδόσεις του ευρώ μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό σε Γερμανία

Υποχώρησαν σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, μετά από τέσσερις διαδοχικές συνεδριάσεις ανόδου, καθώς η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στη Γερμανία μετρίασε τις προσδοκίες των επενδυτών για τις επιτοκιακές αυξήσεις στην Ευρωζώνη. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς περιορίστηκε στο 2,25% για να κλείσει τη συνεδρίαση λίγο πιο ψηλά, στο 2,31%. Τα σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι οι εναρμονισμένες τιμές καταναλωτή στη Γερμανία διαμορφώθηκαν τον Ιανουάριο στο 9,2% από 9,6% του Δεκεμβρίου, λιγότερο απ΄ό,τι είχαν προβλέψει οι αναλυτές.

Το αφήγημα ότι η ΕΚΤ μπορεί να περιορίσει τον ρυθμό των επιτοκιακών της αυξήσεων επιστρέφει ξανά στην αγορά, αναφέρει ο Χέινς Κρίστιανσεν, στρατηγικός αναλυτής της Danske Bank. Tα στοιχεία για τον πληθωρισμό έδωσαν μία δικαιολογία στις τιμές των κρατικών ομολόγων να αυξηθούν και να ανακάμψουν μετά την εξασθένηση των τελευταίων ημερών, αναφέρει ο Πόοτζα Κούμρα, στρατηγικός αναλυτής της TD Securities.

«Η προσοχή παραμένει στο δομικό πληθωρισμό και στο πόσο ακόμη θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα τις επόμενες εβδομάδες. Οι αγορές έχουν υποτιμήσει το πόσο επίμονος μπορεί να γίνει ο πληθωρισμό, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι η ΕΚΤ δεν έχει αλλάξει και πολύ την ρητορική της», σημειώνει ο ίδιος αναλυτής.   
 
Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς περιορίστηκε 10 μονάδες βάσης στο 4,12% με το spread στις 181 μονάδες βάσης. Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε στο 4,14% με το spread στις 184 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία περιορίστηκε στο 3,39%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν περιορισμένος στα 38 εκατ.ευρώ. 

Όσον αφορά στις αποδόσεις των διετών που είναι περισσότερο ευαίσθητα στις επιτοκιακές αυξήσεις, στους γερμανικούς τίτλους διαμορφώθηκαν στο 2,68%, ενώ στους ιταλικούς στο 3,20% με πτώση 2 και 6 μονάδων βάσης. 

Η επόμενη μεγάλη δοκιμασία για τις αγορές θα είναι τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ για το μήνα Ιανουάριο που ανακοινώνονται την επόμενη Τρίτη. 

 

moneyreview.gr
    

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News