Business & Finance Τετάρτη 1/02/2023, 19:57
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Μικρές διακυμάνσεις στις αποδόσεις του ευρώ εν όψει Fed

Ομόλογα: Μικρές διακυμάνσεις στις αποδόσεις του ευρώ εν όψει Fed

Μικρές ανοδικές πιέσεις δέχθηκαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη παρότι έδειξαν αποκλιμάκωση για τρίτο διαδοχικό μήνα τον Ιανουάριο, ο δομικός πληθωρισμός παρέμεινε ανυποχώρητος και αυτό αποτελεί τη μεγάλη ανησυχία της ΕΚΤ. 

Εν αναμονή δε των συνεδριάσεων των κεντρικών τραπεζών σε ΗΠΑ, Ευρωζώνη και Βρετανία, οι επενδυτές απέφυγαν τα μεγάλα ανοίγματα. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε δύο μονάδες βάσης, στο 2,29%, αντιστρέφοντας την αρχική μικρή πτώση. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς σημείωσε άνοδο τριών μονάδων βάσης, στο 4,3% χωρίς να απομακρυνεί ιδιαίτερα από το υψηλό δύο εβδομάδων της Δευτέρας, του 4,33%. Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στα ίδια επίπεδα στο 4,3% με το spread στις 201 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία στο 3,38% με τον κόσμο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ στα 70 εκατ.ευρώ.  

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αποκλιμακώθηκε στο 8,5% από το 9,2% του Δεκεμβρίου, όμως ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις τιμές τροφίμων και ενέργειας, αυξήθηκε στο 7% από το 6,9%. Τα στοιχεία δεν αλλάζουν τις προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, ανεβάζοντας το βασικό επιτόκιο καταθέσεων στο 2,5%. 

Όσον αφορά στις αποδόσεις των διετών που είναι και περισσότερο ευαίσθητες στις επιτοκιακές αυξήσεις, στη γερμανική αυξήθηκε πέντε μονάδες βάσης στο 2,67% ενώ αντίστοιχη ήταν η άνοδος και στην ιταλική διαμορφούμενη στο 3,29%. 

Aπό πλευράς προσφοράς, η Γερμανία εξέδωσε νέο 10ετές αναφοράς αντλώντας 5 δισ.ευρώ, εν μέσω ικανοποιητικής προσφοράς. 
     

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News