Business & Finance Παρασκευή 3/02/2023, 19:53
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Ανοδική διόρθωση για τις αποδόσεις του ευρώ

Ομόλογα: Ανοδική διόρθωση για τις αποδόσεις του ευρώ

Ανοδική διόρθωση έκαναν σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ, από τη στιγμή που τα αμερικανικά στοιχεία έδειξαν ότι επιταχύνθηκε η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας τον Ιανουάριο, γεγονός που αποδυναμώνει τις προσδοκίες για άμεσο τερματισμό του κύκλου σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής. 

Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η αγορά εργασίας παραμένει σφιχτή, προκαλώντας πονοκέφαλο στην Φέντεραλ Ριζέρβ στη μάχη κατά του πληθωρισμού. Ο κλάδος παροχής υπηρεσιών στις ΗΠΑ ανέκαμψε επίσης δυναμικά τον Ιανουάριο. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς διαμορφώθηκε στο 2,19%, σημειώνοντας άνοδο 13 μονάδων βάσης μετά την πτώση των 22 μονάδων βάσης την Πέμπτη, που ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το 2011, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. 

Aναλυτές εκτιμούν επίσης ότι τα σχόλια αξιωματούχων της ΕΚΤ άσκησαν ανοδικές πιέσεις στις ομολογιακές αποδόσεις, καθώς οι τιμές των κρατικών ομολόγων φαίνονται υπερεκτιμημένες. Ο Βέλγος κεντρικός τραπεζίτης Πιέρ Βουνς ανέφερε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια και πέραν του Μαρτίου και ότι οι αυξήσεις θα είναι μεγαλύτερες από αυτές που προσδοκά η αγορά, εκτός και εάν ο επίμονος δομικός πληθωρισμός αρχίσει να υποχωρεί. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς αυξήθηκε 14,5 μονάδες βάσης, στο 4,03%, μετά την πτώση των 40 μονάδων βάσης της Πέμπτης, που ήταν η μεγαλύτερη από το Μάρτιο του 2020. Το ίδιο και στην ελληνική αγορά η απόδοση του 10ετούς επέστρεψε στο 4%. 

Οι επενδυτές θα εστιάσουν τώρα στην αυξανόμενη προσφορά σε ομόλογα, καθώς οι κυβερνήσεις έχουν αυξήσει τις δαπάνες τους στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο της ενεργειακής κρίσης. Την ίδια στιγμή, η ΕΚΤ αποφάσισε να αρχίσει τις πωλήσεις ομολόγων από τον ισολογισμό της κατά μέσο όρο 15 δισ.δολαρίων μηνιαίας από το Μάρτιο έως τον Ιούνιο. 

Αυτό σημαίνει ότι οι αποδόσεις θα αυξηθούν καθώς η νέα προσφορά θα αποτελέσει μοχλό πίεσης των τιμών το 2023, αναφέρει ο Μάρκ Ντάουντινγκ της RBC BlueBay Asset Management. 

 

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News