Business & Finance Παρασκευή 27/01/2023, 19:43
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Άνοδος αποδόσεων με το βλέμμα σε Fitch και ΕΚΤ

Ομόλογα: Άνοδος αποδόσεων με το βλέμμα σε Fitch και ΕΚΤ

Ανοδικά κινήθηκαν και στη σημερινή συνεδρίαση οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ με τους συναλλασσομένους να έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) την επόμενη εβδομάδα. 

Στην ευρωπεριφέρεια, το βλέμμα της ελληνικής αγοράς είναι στραμμένο στην αξιολόγηση του οίκου Fitch, την πρώτη του Νέου Έτους, με βασικό ερώτημα εάν θα τολμήσει να δώσει μία αναβάθμιση στην ελληνική οικονομία καθώς έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, έχοντας μειωθεί στα προ του πολέμου επίπεδα οι τιμές ενέργειας και απομακρυνθεί τα σενάρια για ύφεση στην Ευρώπη. 

Η Fitch αξιολογεί την ελληνική οικονομία χαμηλότερα από την Standard & Poor’s και την DBRS και δεν αποκλείεται να θελήσει να καλύψει το χαμένο έδαφος, παρότι το πιθανότερο είναι να κρατήσει στάση αναμονής για να κάνει την κίνηση μετά τις εκλογές. Αν και κάποιες φωνές δεν αποκλείουν την έκπληξη για σήμερα το βράδυ, πιο πιθανό είναι να δούμε την αναβάθμιση στις 9 Ιουνίου, όταν θα κάνει την επόμενη αξιολόγησή της και θα έχουν γίνει οι εκλογές. 

Η Citi εκτιμά ότι η Fitch θα μπορούσε να αναβαθμίσει την Ελλάδα επειδή έχουν βελτιωθεί οι προοπτικές και κυρίως γιατί έχουν υποχωρήσει σημαντικά οι τιμές του φυσικού αερίου, ωστόσο η αβεβαιότητα που σχετίζεται με τις εκλογές κατά πάσα πιθανότητα θα μεταφέρει τις όποιες αποφάσεις για μετά τις εκλογές.

Η ελληνική αγορά ακολούθησε πάντως κατά πόδας την υπόλοιπη ευρωπαϊκή, με την απόδοση του 10ετούς στο 4,25% και με το spread στις 201 μονάδες καθότι ανέβηκαν και οι αποδόσεις των γερμανικών, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 3,32%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ στα 93 εκατ.ευρώ. 

Στη γειτονική Ιταλία, η απόδοση της 10ετίας ενισχύθηκε έξι μονάδες βάσης, στο 4,23%, υπαναχωρώντας ελαφρώς από το αρχικό 4,27% που άγγιξε πριν ανακοινωθούν τα στοιχεία στις ΗΠΑ και το οποίο σηματοδοτεί υψηλό δύο εβδομάδων. Το spread μεταξύ γερμανικών και ιταλικών 10ετών διευρύνθηκε στις 197,4 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 10 Ιανουαρίου. Στις 19 Ιανουαρίου είχε αγγίξει χαμηλό οκτώ μηνών στις 164 μονάδες βάσης. 

Από τον «πυρήνα» η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε δύο μονάδες βάσης στο 2,24%, αφού προς στιγμή έφθασε έως το 2,28%, που είναι υψηλό δύο εβδομάδων. 

Η μικρή αναδίπλωση προς το τέλος της συνεδρίασης αποδίδεται στη σύμπλευση με τις αμερικανικές αποδόσεις από τη στιγμή που ο δείκτης για τις προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες που παρακολουθεί στενά η Fed διαμορφώθηκε σύμφωνα με τις προβλέψεις απομακρύνοντας και το τελευταίο εμπόδιο στη Fed για να κατεβάσει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της στις 25 μονάδες βάσης.  

Σύμφωνα με στρατηγικούς αναλυτές, η βασική κατευθυντήρια δύναμη γιατις αγορές κρατικών ομολόγων θα είναι μία παραδοχή της Fed ότι έχουν επιτευχθεί οι συνθήκες για να κατεβάσει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της. Αυτό είναι που θέλουν να ακούσουν οι αγορές την επόμενη εβδομάδα, όμως η Fed δεν πρόκειται να το προσφέρει, επομένως θα προκαλέσει απογοήτευση. 

moneyreview.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Υψηλές οι προσδοκίες για το review της Fitch: Αναβάθμιση βλέπουν DZ Bank και SocGen

Societe Generale: Βλέπει αναβάθμιση-έκπληξη στην επενδυτική βαθμίδα στις 21 Απριλίου

Επενδυτική βαθμίδα τον Οκτώβριο; Όλες οι ημερομηνίες και οι προβλέψεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News