Business & Finance Δευτέρα 30/01/2023, 20:45
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: O πληθωρισμός στην Ισπανία έφερε νέα άνοδο στις αποδόσεις του ευρώ

Ομόλογα: O πληθωρισμός στην Ισπανία έφερε νέα άνοδο στις αποδόσεις του ευρώ

Απότομη άνοδο παρουσίασαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στη σημερινή συνεδρίαση, με το κόστος δανεισμού στη γερμανική 10ετία να αγγίζει υψηλό δύο εβδομάδων, στον απόηχο των χειρότερων του αναμενομένου στοιχείων για τον πληθωρισμό στην Ισπανία. 

Ο πληθωρισμός στην Ισπανία αυξήθηκε στο 5,8% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο από 5,5% του Δεκεμβρίου, ξεπερνώντας τις προβλέψεις αναλυτών για 4,7%. 

Τα στοιχεία ώθησαν σε άνοδο το κόστος δανεισμού στη γερμανική 10ετία, αγγίζοντας προς στιγμή το 2,32%, που σηματοδοτεί το υψηλότερο επίπεδο από τις 6 Ιανουαρίου. «Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ισπανία ήταν υψηλότερα απ΄ό,τι αναμενόταν και αυτό προκάλεσε sell off στις αγορές κρατικών ομολόγων», αναφέρει ο Αντουάν Μπουβέ, στρατηγικός αναλυτής της ING. 

Στην ιταλική αγορά, η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε 10 μονάδες βάσης, στο 4,31% στο υψηλότερο επίπεδο επίσης από τις 6 Ιανουαρίου, ενώ και στην αντίστοιχη ισπανική 10ετία η απόδοση ενισχύθηκε έξι μονάδες βάσης στο 3,35%. Το spread μεταξύ γερμανικών και ιταλικών 10ετών διευρύνθηκε στις 205 μονάδες βάσης, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 4 Ιανουαρίου. 

Στην ελληνική αγορά κρατικών ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 4,29% με το spread στις 200 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 3,36%. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 39 εκατ.ευρώ. 

Οι επενδυτές αναμένουν σειρά στοιχείων σε μία πλούσια σε μακροοικονομικά εβδομάδα, την Τετάρτη τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη και το ανακοινωθέν από τη συνεδρίαση της Fed και την Πέμπτη τη συνεδρίαση της ΕΚΤ και της Τράπεζας της Αγγλίας, για να ακολουθήσουν τα στοιχεία για την απασχόληση Ιανουαρίου στις ΗΠΑ.

«Η προσοχή των επενδυτών θα εστιαστεί στην ΕΚΤ και κυρίως στις ενδείξεις για το πώς θα κινηθεί στη συνεδρίαση του Μαρτίου», αναφέρει αναλυτής της SEB. Παρότι η μάχη της ΕΚΤ κατά του πληθωρισμού απέχει ακόμη πολύ από το τέλος της, παρ΄όλα αυτά οι αγορές διερωτώνται εάν η αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Μαρτίου θα είναι των 50 ή των 25 μονάδων βάσης, παρότι η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ έχει σηματοδοτήσει δύο περαιτέρω αυξήσεις των 50 μονάδων βάσης.  
   

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News