Business & Finance Τετάρτη 8/02/2023, 19:47
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Άνοδος αποδόσεων για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση

Ομόλογα: Άνοδος αποδόσεων για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση

Οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων κρατικών ομολόγων του ευρώ σημείωσαν άνοδο για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση, μετά το απότομο άλμα της Τρίτης, από τη στιγμή που η ΕΚΤ ανακοίνωσε τα σχέδιά της να μειώσει κατά 20 μονάδες βάσης το επιτόκιο που καταβάλει στις κυβερνήσεις για τα κεφάλαια που τοποθετούν στην κεντρική τράπεζα. 

Η απόδοση του γερμανικού διετούς ενισχύθηκε κατά 11 μονάδες βάσης, στο 2,725% στην αρχή της συνεδρίασης, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τις 2 Ιανουαρίου. Έκλεισαν στο 2,70%, με άνοδο εννέα περίπου μονάδων βάσης. Το μεγαλύτερο πλήγμα ωστόσο δέχθηκε το περιφερειακό κρατικό χρέος με την απόδοση των διετών ιταλικών να καταγράφει άνοδο για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση, διαμορφούμενο στο 3,25%, ενισχυόμενο κατά έξι μονάδες βάσης. 

Τώρα, η ΕΚΤ μειώνοντας το επιτόκιο που καταβάλει στις κυβερνήσεις προσπαθεί να τους δώσει κίνητρα να αποσύρουν σταδιακά τα κεφάλαιά τους από την κεντρική τράπεζα και αντ΄αυτού να τα διοχετεύσουν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρωζώνης σε μία προσπάθεια ελαχιστοποίησης των κινδύνων από την πιο αυστηρή νομισματική πολιτική.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε 5,5 μονάδες βάσης, στο 2,36%, ενώ η απόδοση του ιταλικού 10ετούς διαμορφώθηκε στο 4,24% με άνοδο τριών μονάδων βάσης. Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε ενδοσυνεδριακά έως το 4,27%, ενώ του πενταετούς διαμορφώθηκε στο 3,31%.

«Μέχρι ποιό βαθμό η απόφαση της ΕΚΤ θα συμβάλει στην αποσυμπίεση της αγοράς repo δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό, αν και σε αυτό θα μπορούσε να συμβάλει το εύρος των νέων ομολογιακών εκδόσεων στην Ε.Ε. και η σταδιακή διαδικασία της ποσοτικής σύσφιγξης», όπως αναφέρουν αναλυτές. 
  
 
moneyreview.gr    

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News