Business & Finance Παρασκευή 10/02/2023, 19:32
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Η μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδος του 2023 για τις αποδόσεις των γερμανικών

Ομόλογα: Η μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδος του 2023 για τις αποδόσεις των γερμανικών

Ανοδικά κινήθηκαν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ, καθώς αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) προσπαθούν να απομακρύνουν τις προσδοκίες των αγορών για άμεσο τερματισμό του σημερινού κύκλου αύξησης των επιτοκίων.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε έξι μονάδες βάσης στο 2,37%, ενώ σε εβδομαδιαία βάση γνώρισε τη μεγαλύτερη αύξηση στη διάρκεια του 2023, της τάξης των 17,6 μονάδων βάσης. Η απόδοση του γερμανικού διετούς γνώρισε τη μεγαλύτερη αύξηση από το 2008, κλείνοντας τη συνεδρίαση στο 2,76%.  
    
Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ιζαμπέλ Σνάμπελ επανέλαβε σήμερα ότι η κεντρική τράπεζα θα χρειαστεί να προχωρήσει σε περισσότερες επιτοκιακές αυξήσεις καθώς δεν έχει ακόμη ξεκινήσει μία ευρείας κλίμακας διαδικασία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού. Το βράδυ της Πέμπτης ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ, Χοακίμ Νάγκελ, επανεπιβεβαίωσε την ανάγκη μεγαλύτερη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής. 

Και άλλοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, μεταξύ των οποίων ο Αντιπρόεδρος Λουίς ντε Γκίντος και ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης Κλάας Νοτ προειδοποίησαν ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν υπερβολικές προσδοκίες για πιο ήπια νομισματική πολιτική. Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις των 100 μονάδων βάσης. 

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει αρκετή μεταβλητότητα και καμία κατεύθυνση στην αγορά», αναφέρει ο Κρις Ατφιλντ, στρατηγικός αναλυτής της HSBC, σημειώνοντας ότι η απόδοση του γερμανικού 10ετούς έχει ήδη φθάσει στην κορύφωσή της. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε αντίστοιχα οκτώ μονάδες βάσης στο 4,2% με το spread έναντι των γερμανικών να διευρύνεται στις 183 μονάδες βάσης. Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 4,19% με το spread στις 183 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 3,43%. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 72 εκατ.ευρώ εκ των οποίων τα 33 εκατ. έγιναν στη 10ετία. 

Οι τράπεζες της Ευρωζώνης θα αποπληρώσουν πρόωρα επιπλέον δάνεια ύψους 36,6 δισ.ευρώ προς την ΕΚΤ, μία κίνηση που θα μπορούσε να βοηθήσει την ΕΚΤ στη μάχη κατά του πληθωρισμού.  
  
 
moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News