Business & Finance Τρίτη 14/02/2023, 15:52
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Στο 6,4% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο

ΗΠΑ: Στο 6,4% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο

Στο 6,4% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, ενώ οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Dow Jones ανέμεναν κατά μέσον όρο άνοδο 6,2%.

Σε μηνιαία βάση ο πληθωρισμός ανέβηκε κατά 0,5% έναντι των εκτιμήσεων για 0,4%. Εξαιρώντας τα τρόφιμα και την ενέργεια, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 5,6% σε ετήσια βάση και κατά 0,4% σε σχέση με τον Δεκέμβριο, δηλαδή πολύ κοντά στη μέση εκτίμηση για 5,5% και 0,3% αντίστοιχα. Τον Δεκέμβριο, ο πληθωρισμός είχε διαμορφωθεί στο 6,5%

Πρόκειται για τη μικρότερη άνοδο που έχει καταγραφεί στις ΗΠΑ από τον Οκτώβριο του 2021, συνεχίζοντας έτσι την επιβράδυνση των τελευταίων μηνών και κατά πάσα πιθανότητα οδηγώντας την Fed σε αντίστοιχη επιβράδυνση των επιτοκιακών αυξήσεων. Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός φαίνεται να κορύφωσε τον περασμένο Ιούνιο στο 9,1%, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 1981. 

Η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής από τη Fed, η οποία από τον Μάρτιο του 2022 έχει ανεβάσει το επιτόκιο αναφοράς κατά 450 μονάδες βάσης σε εύρος 4,50-4,75%, φαίνεται να αποδίδει καρπούς. Ωστόσο, μέχρι ο πληθωρισμός να υποχωρήσει στον στόχο του 2% μένει ακόμη πολύς δρόμος, όπως κατέστησε σαφές ο πρόεδρος της Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ σε ομιλία του την περασμένη εβδομάδα.

Εξ ου και οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η Fed θα ανεβάσει τα επιτόκια άνω του 5,1%, που αναμενόταν πριν από μερικούς μήνες, αλλά και ότι θα τα διατηρήσει σε εκείνο το επίπεδο για αρκετό καιρό.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Τα οικονομικά στοιχεία λένε τη μισή μόνο αλήθεια

ΗΠΑ: Ανάπτυξη 2,9% το τέταρτο τρίμηνο του 2022

Ντάιμον: Τα επιτόκια στις ΗΠΑ θα ξεπεράσουν το 5%

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News