Business & Finance Πέμπτη 19/01/2023, 16:31
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντάιμον: Τα επιτόκια στις ΗΠΑ θα ξεπεράσουν το 5%

Ντάιμον: Τα επιτόκια στις ΗΠΑ θα ξεπεράσουν το 5%

Πάνω από το 5% θα ανέλθει το επιτόκιο δανεισμού στις ΗΠΑ φέτος, προέβλεψε ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan Τζέιμι Ντάιμον, επικαλούμενος τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό.

«Πιστεύω ότι τα επιτόκια κατά πάσα πιθανότητα θα ξεπεράσουν το 5%… υπάρχει υψηλός υποκείμενος πληθωρισμός, που δεν θα εξαφανιστεί τόσο γρήγορα» δήλωσε ο Ντάιμον στο CNBC στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι η πρόσφατη επιβράδυνση του πληθωρισμού είναι αποτέλεσμα προσωρινών παραγόντων, όπως η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου και η βραδύτερη ανάπτυξη στην Κίνα λόγω της πολιτικής zero-covid.

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία συνεδρίασή της, που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου, η Fed αύξησε τα επιτόκιά της κατά 50 μονάδες βάσης στο εύρος διακύμανσης 4,25% – 4,50%, – το υψηλότερο από το 2007 – με την προοπτική να τα ανεβάσει στο 5,1% έως τα τέλη του επόμενου έτους. Όπως προέκυψε από τα πρακτικά, όλοι οι αξιωματούχοι συμφώνησαν ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να μειώσει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, συνεχίζοντας μεν την αύξηση του κόστους των πιστώσεων για τον έλεγχο του πληθωρισμού αλλά με πιο σταδιακό τρόπο έτσι ώστε να περιοριστούν οι κίνδυνοι για την οικονομική ανάπτυξη.

moneryeview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Ντάιμον: Ο πληθωρισμός στραγγίζει τις αποταμιεύσεις – Σε ύφεση το 2023 οι ΗΠΑ

Το μεγάλο λάθος της JP Morgan: H startup που εξαπάτησε τον Ντάιμον

Ο παγκόσμιος χάρτης του επιχειρείν: Η αμερικανική υπερδύναμη και η «άφαντη» Ευρώπη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News