Business & Finance Τρίτη 13/12/2022, 15:57
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Οριακή η άνοδος των τιμών καταναλωτή τον Νοέμβριο

ΗΠΑ: Οριακή η άνοδος των τιμών καταναλωτή τον Νοέμβριο

Οριακή άνοδο κατέγραψαν οι τιμές καταναλωτή τον Νοέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, εν μέσω μειώσεων στο κόστος της βενζίνης και των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, οδηγώντας στην μικρότερη ετήσια αύξηση του πληθωρισμού εδώ και σχεδόν ένα χρόνο. 

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, μπορούν σύμφωνα με το Reuters, να δώσουν κάλυψη στην Federal Reserve για τη μείωση των επιτοκιακών αυξήσεων που αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο, Τετάρτη. 

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,1% τον Νοέμβριο μετά από αύξηση 0,4% που είχε καταγράψει τον Οκτώβριο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν μηνιαία αύξηση 0,3%. 

Σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 7,1%, καταγράφοντας την μικρότερη άνοδο από τον Δεκέμβριο του 2021. Τον Οκτώβριο ο ετήσιος πληθωρισμός είχε διαμορφωθεί στο 7,7%, ενώ τον περασμένο Ιούνιο είχε κορυφωθεί στο 9,1%. 

Τα στοιχεία ανακοινώνονται καθώς οι αξιωματούχοι της Fed πραγματοποιούν την τελευταία συνεδρίασή τους για τη χρονιά, κατά την οποία αναμένεται να αποφασιστεί άλλη μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσεις, μετά από ένα σερί τεσσάρων αυξήσεων κατά 75 μονάδες βάσης. 

Ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε τον προηγούμενο μήνα ότι η Fed θα μπορούσε να μειώσει τον ρυθμό αύξηση των επιτοκίων «ακόμη και μέσα στον Δεκέμβρη». 

Εξαιρώντας τα τρόφιμα και την ενέργεια ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,2% τον προηγούμενο μήνα, μετά από άνοδο 0,3% που είχε καταγράψει τον Οκτώβριο. Ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 6% σε ετήσια βάση, ενώ τον Οκτώβριο είχε διαμορφωθεί στο 6,3%. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

Διαβάστε επίσης:

Ντάιμον: Ο πληθωρισμός στραγγίζει τις αποταμιεύσεις – Σε ύφεση το 2023 οι ΗΠΑ

JP Morgan: Σύννεφα στην αμερικανική οικονομία – Έρχεται ύφεση και απολύσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News