Business & Finance Πέμπτη 26/01/2023, 22:33
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Τα οικονομικά στοιχεία λένε τη μισή μόνο αλήθεια

ΗΠΑ: Τα οικονομικά στοιχεία λένε τη μισή μόνο αλήθεια

Το καλύτερο μέτρο για να παρακολουθήσει κάποιος πόση αξία προστίθεται σε μία ολόκληρη οικονομία είναι, όπως άλλωστε είναι γνωστό, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν. Ωστόσο, για όσους προσπαθούν να αναλύσουν τα επιμέρους στοιχεία από την ανάγνωση του αμερικανικού ΑΕΠ, που δημοσιοποίησε σήμερα το Γραφείο Οικονομικών Αναλύσεων των ΗΠΑ, «ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες». Και ο διάβολος πράγματι υπάρχει. 

Το ΑΕΠ των ΗΠΑ αναπτύχθηκε περισσότερο απ΄ό,τι είχαν προβλέψει οικονομολόγοι στο τέταρτο τρίμηνο του 2022, κατά 2,9%, παρότι κατέβασε ταχύτητα από το 3,2% του τρίτου τριμήνου. Αυτό είναι μία αρκετά θετική εξέλιξη. Και ως ακόμη ένα σημείο στήριξης, οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά, όπως οικιακές συσκευές, οχήματα και έπιπλα ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Θεωρητικά όμως, αυτό υποδηλώνει πραγματική υπαρκτή δυναμική. 
 
Το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι η ανάπτυξη της οικονομίας καθοδηγείται από επιχειρήσεις και όχι από καταναλωτές, γεγονός που αντανακλά τον «πραγματικό χτύπο» της οικονομίας. Οι μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις αύξησαν τις δαπάνες τους για να ενισχύσουν τα αποθέματά τους. Όμως, αυτό δεν είναι κάτι σταθερό. Εάν εξαιρέσει κάποιος αυτό και άλλα μη σταθερά στοιχεία, τότε η οικονομία αναπτύχθηκε μόλις κατά 0,2% σε ετήσια βάση στο τέταρτο τρίμηνο του 2022, με το μικρότερο ρυθμό ανάπτυξης από τις αρχές του 2020.

Οι δαπάνες σε διαρκή αγαθά ήταν επίσης περιορισμένες. Οι παραγγελίες αυξήθηκαν 5,6% το Δεκέμβριο, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου, όμως το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ανόδου είχε να κάνει με την τεράστια παραγγελία της Boeing. Εάν λοιπόν βγάλουμε τα αεροσκάφη και τα αυτοκίνητα από την εξίσωση, τότε οι παραγγελίες υποχώρησαν κατά 0,1%. Και αυτή είναι μία σκληρή πραγματικότητα, όμως το να αγνοεί κάποιος το διάβολο εγκυμονεί κινδύνους.  
 

moneyreview.gr από τη στήλη Breakingviews του Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Ανάπτυξη 2,9% το τέταρτο τρίμηνο του 2022

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News