Business & Finance Πέμπτη 19/01/2023, 19:49
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γέλεν: Σε έκτακτα μέτρα οι ΗΠΑ, καθώς άγγιξαν το ανώτατο όριο του χρέους

Γέλεν: Σε έκτακτα μέτρα οι ΗΠΑ, καθώς άγγιξαν το ανώτατο όριο του χρέους

Έκτακτα μέτρα άρχισε να λαμβάνει το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να κρατήσει σε λειτουργία τις κρατικές υπηρεσίες καθώς οι ΗΠΑ «χτύπησαν» σήμερα το ανώτατο όριο του χρέους τους, όπως ανέφερε η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν.

Σε επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, η Γέλεν ανέφερε ότι το υπουργείο της θα αναστείλει κάθε νέα επένδυση στο Ταμείο Συντάξεων και Αναπηρίας για τους Δημοσίους Υπαλλήλους και στο Ταμείο Συντάξεων και Ασφάλισης για τους υπαλλήλους της Ταχυδρομικής Υπηρεσίας έως τις 5 Ιουνίου του 2023. Προειδοποίησε ωστόσο ότι η κίνηση αυτή ενέχει «τεράστια αβεβαιότητα» εάν το Κογκρέσο δεν ψηφίσει νομοσχέδιο για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους, σήμερα στα 31,4 τρισ.δολάρια.  

Η υπουργός Οικονομικών είχε διαμηνύσει στους Γερουσιαστές την Παρασκευή ότι τα έκτακτα μέτρα θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έως τις αρχές Ιουνίου. Την προηγούμενη εβδομάδα, η Γέλεν είχε προτρέψει το Κογκρέσο να ενεργήσει εγκαίρως ώστε να αυξήσει ή να αναστείλει το ανώτατο όριο του χρέους», καθώς τυχόν αποτυχία ως προς αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην πρώτη στα χρονικά των ΗΠΑ στάση πληρωμών χρέους, με οικονομικές προεκτάσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Ο Λευκός Οίκος κάλεσε επίσης το Κογκρέσο να αυξήσει το όριο του χρέους «χωρίς όρους και προϋποθέσεις». 

Η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει κηρύξει στάση πληρωμών χρέους της, όμως το ανώτατο όριο του χρέους έχει μετατοπιστεί υψηλότερα 22 φορές από το 1997 έως το 2022, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν θα δώσει προτεραιότητα στις διαπραγματεύσεις για νέο νομοσχέδιο που θα ανοίξει το δρόμο για αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους μετά την φορολογική προθεσμία των μέσων Απριλίου, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου. 

Γενικότερα, οι χειρισμοί των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων έχουν εγείρει ανησυχίες ότι το Κογκρέσο θα δυσκολευθεί να αυξήσει το ανώτατο όριο του χρέους πριν από τον Ιούνιο. Οι Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές δήλωσαν ότι προτιμούν να μειώσουν τις δαπάνες στο πλαίσιο της συμφωνίας για προς τα πάνω μετατόπιση του ορίου δανεισμού. 

Κάποιοι Ρεπουμπλικάνοι ανέφεραν ότι οι μεγάλες μειώσεις των δαπανών σε βασικά κυβερνητικά προγράμματα, όπως το Πρόγραμμα Ιατρικής Περίθαλψης και Κοινωνικής Ασφάλισης εντάσσονται στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που βοήθησαν τον Μακάρθι να εξασφαλίσει την υποστήριξη σκληροπυρηνικών συντηρητικών και να κερδίσει τη θέση του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων. 

Ο Μακάρθι έχει ζητήσει να γίνουν μειώσεις στις δαπάνες προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση των παραπάνω προγραμμάτων υγειονομικής περίθαλψης και κοινωνικής ασφάλισης. 

Από την πλευρά του, ο οίκος Moody’s επεσήμανε ότι το αμερικανικό Κογκρέσο θα καταλήξει πιθανότατα σε συμφωνία για νέο όριο του χρέους προτού το υπουργείο Οικονομικών εξαντλήσει τα έκτακτα μέτρα για την αποφυγή στάσης πληρωμών. 

Ωστόσο, ο οίκος Moody’s αναμένει ότι θα επιτευχθεί συμφωνία «με μεγάλη καθυστέρηση ή με σταδιακό τρόπο», οδηγώντας έτσι σε μεγαλύτερη αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC και Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Γέλεν: Καλεί το Κογκρέσο να λάβει άμεσα μέτρα για το όριο του χρέους

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News