Business & Finance Παρασκευή 6/01/2023, 17:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Σε υψηλούς ρυθμούς η δημιουργία θέσεων εργασίας το Δεκέμβριο

ΗΠΑ: Σε υψηλούς ρυθμούς η δημιουργία θέσεων εργασίας το Δεκέμβριο

Διατήρησε τους υψηλούς ρυθμούς αύξησης των θέσεων εργασίας η αμερικανική οικονομία και το Δεκέμβριο, με την ανεργία να υποχωρεί στο 3,5%, αν και το υψηλότερο κόστος δανεισμού της Fed στην προσπάθειά της να τιθασσεύσει τον πληθωρισμό ενδεχομένως να επιβραδύνει σημαντικά την ανάπτυξη της αγοράς εργασίας έως τα μέσα του έτους. 

Τον προηγούμενο μήνα δημιουργήθηκαν 223.000 νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, ενώ αντίθετα τα στοιχεία του Νοεμβρίου αναθεωρήθηκαν πτωτικά στις 256.000 από τις 263.000 θέσεις εργασίας που είχε αρχικά αναφερθεί. 
 
Οικονομολόγοι του Reuters είχαν προβλέψει αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 200.000, με τις εκτιμήσεις να κυμαίνονται από 130.000 έως 350.000. Ο μηνιαίος ρυθμός αύξησης των θέσεων εργασίας ξεπερνά τη δυναμική που χρειάζεται για την αγορά ώστε να ανταποκρίνεται στην αύξηση του πληθυσμού που βρίσκεται σε ηλικία εργασίας. 

Το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 3,5% από το 3,6% του Νοεμβρίου, ενώ ο μέσος όρος ωριαίων κερδών αυξήθηκε 0,3% από 0,4% του αμέσως προηγούμενου μηνός. Αυτό σημαίνει ότι σε ετήσια βάση ο ρυθμός αύξησης των μισθών επιβραδύνθηκε στο 4,6% από το 4,8% του Νοεμβρίου. 

Η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, παρά το γεγονός ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ άρχισε από το Μάρτιο του 2022 τον ταχύτερο γύρο αύξησης των επιτοκώιν από τη δεκαετία του 1980.

Οι ευαίσθητοι στις επιτοκιακές αυξήσεις τομείς, όπως η αγορά στέγης και χρηματοοικονομικά, καθώς και οι τεχνολογικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων Twitter, Amazon και Meta, ο μητρικός όμιλος του Facebook, έχουν περικόψει θέσεις εργασίας. Ωστόσο, αεροπορικές, ξενοδοχεία και εστίαση αναζητούν απεγνωσμένα εργαζομένους καθώς ο κλάδος ψυχαγωγίας και φιλοξενίας συνεχίζει να ανακάμπτει δυναμικά από την πανδημία. 

Οι αντοχές που παρουσιάζει η αγορά εργασίας στηρίζει την αμερικανική οικονομία μέσω των δυναμικών καταναλωτικών δαπανών. Ωστόσο, ενέχει τον κίνδυνο η Fed να αυξήσει τα επιτόκιά της πάνω από το 5,1% που η ίδια προέβλεψε τον προηγούμενο μήνα και να τα διατηρήσει σε αυτό το επίπεδο για αρκετό διάστημα. 

     

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News