Business & Finance Τρίτη 6/09/2022, 17:57
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Νέο πακέτο στήριξης με φθηνά εταιρικά δάνεια 

Τουρκία: Νέο πακέτο στήριξης με φθηνά εταιρικά δάνεια 

Για έναν νέο γύρο φθηνών εταιρικών δανείων μέσω ενός προγράμματος που θα στηρίζεται από την κυβέρνηση προετοιμάζεται η Τουρκία. Η κυβέρνηση έτσι πριν από τις εκλογές του επόμενου έτους, υπόσχεται ένα νέο πακέτο προκειμένου να στηρίξει την ανάπτυξη μιας οικονομίας για την οποία ελλοχεύει ο κίνδυνος της επιβράδυνσης.

Η τουρκική κυβέρνηση αποκάλυψε σχέδια για παράταση των δανείων στο πλαίσιο του Ταμείου Εγγύησης Πιστώσεων σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση που πραγματοποιήθηκε από τον υπουργό Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπάτι στην Άγκυρα, σύμφωνα με πηγή η οποία μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας. 

Το Ταμείο, το οποίο τέθηκε εκ νέου σε ισχύ μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, επέτρεψε στην κυβέρνηση να εγγυηθεί για δάνεια δισεκατομμυρίων σε επιχειρήσεις, επιτρέποντας στις εμπορικές τράπεζες να μοιραστούν ορισμένους από τους κινδύνους των δανείων τους με το υπουργείο Οικονομικών.

Τα νέα μέτρα στήριξης συνιστούν ένα από τα πιο φιλόδοξα βήματα των αρχών προκειμένου η οικονομία των 830 δισ. δολαρίων να διατηρηθεί σε τροχιά ανάπτυξης κι ενώ πλησιάζει η χρονιά των εκλογών.

Για μεγάλο μέρος του τρέχοντος έτους, η τουρκική οικονομία έχει δείξει αντοχές παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί σε επίπεδα που έχουν να εμφανισθούν περισσότερο από δύο δεκαετίες (80%). Η ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας μέχρι στιγμής φέτος είναι μεγαλύτερη σε σχέση με άλλες οικονομίες του ίδιου μεγέθους, εξαιτίας της ισχυρής κατανάλωσης και των εξαγωγών. Το β΄ τρίμηνο το ΑΕΠ της Τουρκίας αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 7,6%.

Όμως ο κίνδυνος ύφεσης στην Ευρώπη, ο κύριος προορισμός για τις τουρκικές εξαγωγές στο εξωτερικό και οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας είναι πλέον μεταξύ των παραγόντων που μπορούν να βάλουν φρένο στην οικονομία τους επόμενους μήνες.

Η απειλή μιας επιβράδυνσης ανάγκασε την κεντρική τράπεζα να προβεί σε μείωση των επιτοκίων τον περασμένο Αύγουστο. Σε μια προσπάθεια να μειωθεί το κόστος της πίστωσης και να διοχετευθούν χρήματα σε πρωτογενείς κλάδους, πρόσφατα τροποιήσε τους κανόνες που απαιτούν από τις τράπεζες να διακρατούν εξασφαλίσεις έναντι των εμπορικών δανείων που παρέχουν.

Τουρκία: Νέο πακέτο στήριξης με φθηνά εταιρικά δάνεια -1

Ο κορεσμός με πίστωση προκειμένου να τονωθεί η οικονομία, είναι μια πολιτική η οποία από καιρό τυγχάνει της προτίμησης της κυβέρνησης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η προσέγγιση αυτή όμως έχει αποτύχει, καθώς τα νέα δάνεια προκάλεσαν υπερθέρμανση της οικονομίας και διόγκωσαν το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην κατάρρευση της τουρκικής λίρας τον Αύγουστο του 2018.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Ξεπέρασε το 80% ο πληθωρισμός

Τουρκία: Ανάπτυξη 7,6% το β΄ τρίμηνο – Θα συνεχιστεί το ράλι;

Τουρκία: Κίνηση – έκπληξη με μείωση των επιτοκίων παρά το πληθωριστικό ράλι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News