Business & Finance Τετάρτη 31/08/2022, 14:09
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Ανάπτυξη 7,6% το β΄ τρίμηνο – Θα συνεχιστεί το ράλι;

Τουρκία: Ανάπτυξη 7,6% το β΄ τρίμηνο – Θα συνεχιστεί το ράλι;

Ανάπτυξη 7,6% εμφάνισε η οικονομία της Τουρκίας κατά το δεύτερο τρίμηνο, παίρνοντας ώθηση από την αύξηση της κατανάλωσης, παρότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε υψηλό 24 ετών. Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,1%.

Ως γνωστόν, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζει ένα οικονομικό μοντέλο που δίνει προτεραιότητα στις εξαγωγές, την παραγωγή και την απασχόληση σε βάρος της σταθερότητας των τιμών και του νομίσματος.

Η κατανάλωση των νοικοκυριών, που συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη, αυξήθηκε κατά 22,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Οι επενδύσεις των επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 4,7%.  Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 16,4% και οι εισαγωγές κατά 5,8%.

Η μείωση των επιτοκίων με την οποία απαντά η Τουρκία στον πολύ υψηλό πληθωρισμό, κόντρα στην οικονομική ορθοδοξία, έχει αυξήσει τη ζήτηση και τον δανεισμό σε μια οικονομία όπου οι δαπάνες των νοικοκυριών αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50% της οικονομικής δραστηριότητας. Η χρήση πιστωτικών καρτών για αγορές σημείωσε αύξηση άνω του 112% την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου.

Ώθηση στην οικονομία δίνει και η άνθηση του τουρισμού, με τις αφίξεις και τις δαπάνες των ξένων επισκεπτών να αυξάνονται πολύ πάνω από το 100% μέχρι στιγμής φέτος.

Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι το αναπτυξιακό ράλι της Τουρκίας ίσως να πλησιάζει στο τέλος του. Σύμφωνα με το Bloomberg, δημοσκόπηση αναλυτών αυτό τον μήνα έδειξε ότι η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ μπορεί να υποχωρήσει στο 3,3% το τρέχον τρίμηνο και στο 1,3% το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Σημάδια επιβράδυνσης έχουν ήδη εμφανιστεί στη βιομηχανική παραγωγή και στις λιανικές πωλήσεις. Άλλωστε, η απειλή μιας ύφεσης στην Ευρώπη είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς η περιοχή αποτελεί τον κύριο προορισμό για τις τουρκικές εξαγωγές.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Τουρκία: Κίνηση – έκπληξη με μείωση των επιτοκίων παρά το πληθωριστικό ράλι

Τουρκία: Σε υψηλό 24 ετών ο πληθωρισμός τον Ιούλιο

Fitch: Υποβάθμισε την Τουρκία ακόμα πιο χαμηλά στο junk

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News